Русия е сред десетте държави с най-нисък показател в Глобалния

...
Русия е сред десетте държави с най-нисък показател в Глобалния
Коментари Харесай

Русия е сред най-немиролюбивите страни в света, сочи класация

Русия е измежду десетте страни с най-нисък индикатор в Глобалния показател за мир и съгласно създателите му сега във връзка с това до каква степен миролюбива е тази страна обстановката е по-лоша и от Северна Корея.

Индексът е създаден от австралийския Институт за стопанска система и мир взаимно с екип от списание " Икономист " и обгръща 163 страни. В него тази година на Русия е отредено място 154 (между Судан и Централноафриканската република), а като най-мирната страна е избрана Исландия, следвана от Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания.

Северна Корея е на място 150, а десетката на дъното заформят още Конго, Либия, Йемен, Сомалия, Ирак, Южен Судан, Афганистан и Сирия. Московският в. " Комерсант " показва, че позицията на Русия в показателя се утежнява непрестанно от 2007 година насам, когато е била 118-а (от 121 държави) поради " раздут щат на армията и милицията и високо равнище на проведена престъпност и принуждение в обществото ".

Тази година основни за интернационалните връзки страни даже не са попаднали измежду водещите 100 - Китай е 122-ри, а Съединени американски щати са на място 121.

В 12-о следващо издание на класацията България е 26-а, като зад нея са огромни страни от Европейския съюз като Италия (38), Англия (57) и Франция (61). Обкръжението на България - в случай че се има вяра на оценката на специалистите - не дава съображение за изключително успокоение. Единствено Румъния е с добра позиция (24), Сърбия (54) е във втората по " миролюбивост " група, само че не е по този начин с Гърция (79), Македония (87) и изключително с Турция (149).

Основен от 23 приложени критерия е отсъствието на принуждение, под което се схваща както какъв брой спокоен е животът в съответната страна, както и до каква степен тя прави външна експанзия. Сред останалите са индикатори като разноски за защита, бройка на въоръжените сили, равнище на проведената престъпност, брой служители на реда по отношение на популацията, % на пандизчиите, какъв брой чужденци са били убити на тази територия, какво е равнището на обучение, корупция и обвързаност към демократичните правила в политиката.

 Преди 10 години светът е бил по-мирен, в сравнение с в този момент
Преди 10 години светът е бил по-мирен, в сравнение с в този момент

Светът през днешния ден е по-малко кротичък, в сравнение с преди 10 години, най-много поради споровете в Близкия изток и Африка. Анализирайки данни от проучвателен институти, неправителствени организации, държавна статистика и университетски изявления, създателите споделят, че насилието през 2017 година е коствало на човечеството 14.8 трилиона $ (12.4% от световния БВП), или съвсем по 2000 $ на всеки гражданин на планетата.

Основни аргументи за увеличение на финансовите загуби от войни и спорове са растежът на разноските за адаптиране и издържане на бежанци, както и самото увеличение на броя на споровете по света. За последните 10 години починалите на фронта поради въоръжени спорове са се нараснали с 264%, а 1% от човечеството са бежанци и хора, прогонени вътре в личните си страни. За бежанците това е най-високият индикатор от края на Втората международна война насам. Това е повече от популацията на Англия или съвсем половината от жителите на Русия.

За миналата година 92 от оценените страни са влошили позициите си и 71 са ги подобрили, а това е най-лошият индикатор от последните 4 години. В Европа 23 от 36 страни са слезли в класацията. В същото време разноските за защита като дял от Брутният вътрешен продукт понижават в множеството страни. За последните 10 години растежът на Брутният вътрешен продукт в страните, станали по-мирни, е бил 7 пъти по-голям от този на влошилите индикаторите си.

 Как се движи показателят от отчета от 2008 година (обхващащ миналата година) насам
Как се движи показателят от отчета от 2008 година (обхващащ миналата година) насам
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР