Русия е спечелила 66 млрд. долара от износ на енергийни

...
Русия е спечелила 66 млрд. долара от износ на енергийни
Коментари Харесай

Боян Чуков: Русия е спечелила 66 млрд. долара от износ на енергийни суровини след 24 февруари

Русия е спечелила 66 милиарда $ от експорт на енергийни първични материали след 24 февруари- начало на сраженията на украинска територия. Печалбата идва от повишението на цените макар наложените наказания. Европейски Съюз е внесъл 71% от съветските енергийни първични материали, което прави 46 милиарда $. Най-големият покупател е Германия с 9,6 милиарда $. Следващите най-големи купувачи са Китай, Холандия, Турция и Франция.
Някои страни се пробваха да се " самосанкционират ", като заобиколиха вноса на съветски енергийни суповини. Чуждестранните доставки на нефт от Русия спаднаха с 20% през първите три седмици на април по отношение на интервала преди войната, демонстрират данните на CREA. Но съветската стопанска система съумя да компенсира по-ниския размер с по-високи цени, което значи, че макар рестриктивните мерки върху износа, приходите й са се удвоили спрямо миналата година.
CREA-Center for Research on Energy and Clean Air на 27 април направи следните съществени изводи:
1. Изкопаеми горива на стойност 63 милиарда евро бяха изнесени посредством колета и тръбопроводи от Русия от началото на войната. Европейски Съюз внесе 71% от тях на стойност почти 44 милиарда евро.
2. Най-големите вносители са Германия (9,1 милиарда евро), Италия (6,9 милиарда евро), Китай (6,7 милиарда евро), Холандия (5,6 милиарда евро), Турция (4,1 милиарда евро) и Франция (3,8 милиарда евро).
3. Една четвърт от съветските доставки на енергийни първични материали дойдоха в шест пристанища на Европейски Съюз: Ротердам (Холандия), Маасвлакте (Холандия), Триест (Италия), Гданск (Полша) и Зебрюге (Белгия).
4. Доставките на нефт за Европейски Съюз спаднаха с 20% и въглища с 40%, до момента в който доставките на LNG се усилиха с 20%. Покупките на газ в Европейски Съюз по тръбопроводи се усилиха с 10%. Доставките на нефт до дестинации отвън Европейски Съюз се усилиха с 20% и със обилни промени в дестинациите. Доставките на въглища и LNG отвън Европейски Съюз се усилват надлежно с 30% и 80%.
Справка: CREA е самостоятелна изследователска организация записана във Финландия, с личен състав в Азия и Европа.

Боян Чуков, Facebook

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР