Русия е поискала от Китай военна подкрепа, включително дронове, както

...
Русия е поискала от Китай военна подкрепа, включително дронове, както
Коментари Харесай

US източници: Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай

Русия е поискала от Китай военна поддръжка, в това число дронове, както и икономическа помощ за нейното непредизвикано навлизане в Украйна, оповестиха CNN, FT и други западни медии, като се позоваха на двама американски чиновници. Източниците не са дали детайлности за китайската реакция, само че излиза наяве, че отговор има.

В същото време Вашингтон се обърна към Пекин с предизвестие да не избавя с каквато и да е помощ Русия.

На въпрос от по отношение на съветската молба за военна помощ, Лиу Пенгю, представител на китайското посолство в Съединени американски щати, сподели, че в никакъв случай не е чувал за това.

Лиу изрази угриженост за " обстановката в Украйна " - наричайки я " в действителност смущаваща " - и сподели, че Китай е и ще продължи да дава филантропична помощ на Украйна.

" Високият приоритет в този момент е да се предотврати ескалацията на напрегнатата обстановка или даже излизането й отвън надзор... Китай приканва за демонстрация на оптималната въздържаност и попречване на огромна филантропична рецесия ", означи Лиу.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели пред CNN в неделя, че даването на поддръжка на Русия от страна на Китай поражда " угриженост ".

" Ние също следим деликатно, с цел да забележим доколко Китай фактически дава каквато и да е форма на поддръжка, материална поддръжка или икономическа поддръжка на Русия. Това е наша грижа. И ние съобщихме на Пекин, че няма да стоим настрани и да позволим на която и да е страна да компенсира Русия за загубите й от икономическите наказания ", сподели Съливан.

Британският прибавя, че негов източник, осведомен със обстановката, споделил, че Съединени американски щати се готвят да предупредят съдружниците си поради индикациите, че Китай можеби се готви да помогне на Русия. Други представители на Съединени американски щати декларирали, че има признаци, че Русия е попривършила някои типове оръжия, защото войната в Украйна продължава трета седмица.

FT също цитира Съливан да споделя (пред NBC), че " ние ще подсигуряваме, че нито Китай, нито някой различен може да компенсира Русия за тези загуби (предизвикани от санкциите) ", сподели Съливан. " По отношение на характерните средства за това, още веднъж няма да посрамвам всичко това обществено, само че ще съобщим това уединено на Китай, както към този момент направихме и ще продължим да вършим.

Джейк Съливан ще беседва в Рим в понеделник, 14 март, с Янг Джиечи, върховен чиновник по външната политика на Китай, експерт по Съединени американски щати.

Преди да напусне Вашингтон в неделя, Съливан предизвести Китай да не се пробва да " избавя " Русия, като оказва помощ на Москва да заобиколи глобите, които Съединени американски щати и техните съдружници постановиха на президента Владимир Путин и неговия режим.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР