Русия е по-заинтересована да използва своя газ като оръжие -

...
Русия е по-заинтересована да използва своя газ като оръжие -
Коментари Харесай

ЕС атакува тактиката на Русия с храните и горивата пред Г-20

Русия е по-заинтересована да употребява своя газ като оръжие - даже в случай че това значи да го унищожи, вместо да го продаде, в отговор на западните наказания, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от немската осведомителна организация ДПА.

" Виждаме, че Русия изгаря своя газ, вместо да го продава ", сподели фон дер Лайен по време на първата сесия на годишната среща на върха на групата Г-20 на водещите международни стопански системи в Индонезия.

През лятото имаше известия, че наоколо до " Северен поток " Русия изгаря огромни количества природен газ, до момента в който доставките за Европейски Съюз бяха понижени на 30-40 % от контрактуваните.

Поведението на Русия " основава дефицит на международните енергийни пазари и кара цените да скочат до небето ", добави тя.

Фон дер Лайен сподели, че това е повода Европейски Съюз поддържа въвеждането на таван на цената на петрола, за което се споразумяха страните от Г-7, което съгласно нея ще е от изгода и за страните с ниски и междинни приходи.

" Но най-хубавият ни отговор на обстановката е да ускорим прехода към чисти форми на сила ", добави фон дер Лайен. Това е " единственият отговор както на енергийната, по този начин и на климатичната рецесия " и също по този начин предлага големи благоприятни условия за други райони на света. Следователно Европа ще влага минимум 4 милиарда евро във възобновими енергийни източници като водород през идващите пет години, сподели тя.

Кризата с храните

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който също съставлява Европейски Съюз на срещата, избра за акцент рецесията с храните, провокирана от блокирането на украинските пристанища за експорт на зърно и рестриктивните мерки, въведени от Русия за износа на изкуствени торове.

" Броят на хората, изправени пред изострен апетит и недохранване, нараства. Кремъл реши да трансформира храната в оръжие, увеличавайки глада, бедността и неустойчивостта ", сподели Мишел пред форума, наблягайки, че европейските наказания против Русия поради войната в Украйна, не засягат селското стопанство и питателните артикули и не са ориентирани към износа на торове от Русия.

" Русия наложи ограничавания върху износа на личните си храни и даже преди да стартират войната, наложи ограничавания върху торовете ", напомни Мишел.

Той уточни, че Европейски Съюз е трябвало да провежда различни сухоземни направления през Европа, по които са изнесени 15 млн. т украинско зърно и още 10 млн. по Черноморския кулоар, обезпечен посредством Организация на обединените нации. Въпреки това украинският експорт е намалял доста по отношение на предвоенната рекордна 2021 година, когато са експортирани 45 милиарда т зърно.

" Убеден, че можем и би трябвало да поддържаме разрастващите се страни да създават свои лични устойчиви торове на локално равнище, както направихме с имунизациите против COVID-19 ", сподели Мишел, добавяйки, че те би трябвало да се отърват от прекомерната си взаимозависимост от импорт.

Г-20 е група от водещи международни стопански системи, които се срещат на постоянни шпации, с цел да разискват основни световни въпроси - тази година на фона на невиждано напрежение, дължащо се на съветската инвазия в Украйна.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР