Русия е най-големият в света износител на природен газ. Десетилетия

...
Русия е най-големият в света износител на природен газ. Десетилетия
Коментари Харесай

Парадокс: САЩ купуват руски газ

Русия е най-големият в света експортьор на природен газ. Десетилетия наред Москва беше подвластна от газопроводите, по които горивото от северните региони на страната или от Сибир доближаваше до Западна Европа. Голяма част от доставките на " Газпром " не престават да се реализират точно по този метод. Около тези доставки обаче постоянно са възниквали разногласия, защото тръбите минават през доста страни. Затова Кремъл се стреми да понижи своята взаимозависимост от тях и - сходно на други страни-износителки - залага от ден на ден на втечнения газ (LNG), който се изнася с танкери.

Най-активно в тази област работи съветската компания " Новатэк " - втората най-голяма компания за рандеман на газ в Русия. Нейният началник Леонид Михелсон е считан за най-богатия човек в Русия. От години " Новатэк " прави гигантска по мащабите си активност за рандеман на течен газ на полуостров Ямал в Сибир. Компанията управлява 60 % от този бизнес, като дялове в него има и френската Total, както и няколко китайски вложителя.

Заради студената вълна?

Тези дни стана ясно, че съветски течен газ от Ямал за първи път е бил изнесен в Съединени американски щати - посредством френска посредническа компания. Не къде да е, а таман в Съединени американски щати! Новината провокира неразбиране, тъй като Вашингтон се стреми по всякакъв начин да затрудни съветските енергийни доставки за Европа. Нима в това време самичък купува газ от руснаците!?

Новината обаче е сензационна единствено на пръв взор. Защото е добре известно, че студената вълна, обхванала обширни региони на Съединени американски щати, докара до повишаване на горивата. Заради капризите на времето Америка в този момент се нуждае от течен газ, който си набира на интернационалните пазари. " Тук няма никаква политика ", споделя Святослав Бик от Центъра за разбори към съветското държавно управление.

Добра вест за потребителите

За Русия, а и за други страни-износителки е мъчно да внасят своите артикули в Съединени американски щати. " Цените там са ниски, защото самите американци си имат задоволително личен газ ", изяснява Бик. Възможно е и отсега нататък те да поръчват по някой и различен танкер с съветски газ, само че това ще бъдат незначителни количества, са уверени специалистите в Москва.

Много по-интересен е въпросът по какъв начин всичко това ще се отрази на международната търговия с газ. Тръбопроводите направиха по този начин, че търговията да се регионализира. Точно противоположното е с танкерите с полутечен газ, които ще глобализират търговията. А това ускорява конкуренцията. Потребителите могат единствено да се радват, защото това ще държи цените ниски.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР