Русия е известна по цял свят със своята литература и

...
Русия е известна по цял свят със своята литература и
Коментари Харесай

Осем неща, с които Русия е известна по цял свят

Русия е известна по целия свят със своята литература и музика, с балета и киното си, с водката и матрьошката. Но дали тези типично съветски неща са в действителност чисто съветски?:
  
Руската водка
 
Руската " водичка " е известна по целия свят. Но се лъжат тези, които имат вяра, че руснаците се наливат по през целия ден с алкохол. Почти половината от тях не употребяват никакви алкохолни питиета.
 
По данни на Световната здравна организация от 2016 година, Русия заема чак 16-то място в международната ранглиста по консумация на алкохол.
 
Германия е доста по-напред - на пета позиция, а преди всичко е класирана Молдова.
 
Руският балет
 
Балетът е визитната картичка на съветската просвета. През XVIII век това театрално изкуство идва в Санкт Петербург от далечна Франция.
 
За развиването на съветския балет спомагат най-много френските хореографи Шарл Дидло и Мариус Петипа, които основават реномирани балетни школи. С други думи: съветският балет не е чисто съветски.-->
 
Руската матрьошка
 
И тя е известна по целия свят: съветската матрьошка. Изобретена е през 1896 година от съветския художник Сергей Малютин, а вдъхновението идва от доста надалеч.
 
Сава Мамонтов, филантроп на Малютин, пътува в тези години до Япония, откъдето се връща с обичайна играчка " дарума ". Подарява я на Малютин, който на собствен ред, въодушевен от японската кукла, основава матрьошката.
 
Руската литература
 
Пушкин, Гогол, Достоевски, Толстой - всички те са световноизвестни. И тясно свързани с европейската просвета: Пушкин написа писмата си на френски език, Гогол прекарва в Италия цели 10 години от относително късия си живот, а Достоевски и Толстой са мощно повлияни от западния хуманизъм.
 
Руската кухня
 
За разлика от страни като Франция и Италия, Русия не се отличава със характерна национална кухня. В предишното по селата са се хранили непретенциозно, а заможните фамилии са се гощавали с европейски ястия.
 
Това, което през днешния ден назоваваме " съветска кухня ", е в действителност композиция от разнообразни въздействия. Така да вземем за пример фамозната " Херинга под кожено палто " е в действителност обичайно норвежко ядене.
 
Руската музика
 
" Борис Годунов " на Мусоргски и " Дама Пика " на Чайковски са едни от най-известните творби в международната опера. А Шостакович и Прокофиев се подреждат измежду най-великите композитори на XX век.
 
Руската музика придобива характерен народен темперамент едвам след средата на XIX век, когато в Санкт Петербург е учредена " Могъщата петорка " - креативно обединяване на изявени съветски композитори.
 
Руският филм
 
Руските режисьори Сергей Айзенщайн и Андрей Тарковски са считани за едни от най-радикалните обновители на филмовото изкуство.
 
Творчеството и на двамата е неразривно обвързвано със международното кино, а преди време Айзенщайн даже за малко да остане в Холивуд.
 
Руското изкуство
 
Художниците Иля Репин, Иван Крамской и Иван Шишкин са измежду най-известните представители на съветския натурализъм. Обучението в влиятелните съветски академии на изкуствата наложително включва и нескончаем престой в Западна Европа.
 
Шишкин да вземем за пример, чиято картина " Утро в боровата гора " е считана за една от емблемите на съветското изобразително изкуство, е следвал в Мюнхен, Женева и Дюселдорф.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР