Русия е изпълнила задълженията си по еврооблигациите към чуждестранните инвеститори,

...
Русия е изпълнила задълженията си по еврооблигациите към чуждестранните инвеститори,
Коментари Харесай

Русия отхвърли твърденията за дефолт

Русия е изпълнила отговорностите си по еврооблигациите към задграничните вложители, а фактът, че средствата не са били преведени на получателите заради обвързваните с Украйна наказания, не е причина да се разгласи банкрут, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти в понеделник.

" Не, не сме съгласни ", сподели Песков, помолен от кореспондент да разяснява отчет на Bloomberg, в който се твърди, че Русия е оповестила дефолт по дълга си за първи път от 1918 година насам.

Песков съобщи, че тези изказвания са " безусловно неоснователни ", защото заплащането по еврооблигациите е осъществено доста преди крайния период в средата на май.

" А фактът, че Euroclear е задържала тези пари и не ги е превела на получателите, към този момент не е наш проблем. Това значи, че няма причина това да се назовава дефолт ", изясни Песков.

Докладът на Блумбърг беше оповестен след края на едномесечния гратисен интервал, в който заплащанията по съветските държавни облигации трябваше да бъдат преведени на облигационерите. Министерството на финансите на Русия изпрати средствата в Националния депозитар за разплащания на 20 май, една седмица преди падежа на заплащанията, с цел да могат те да доближат до вложителите преди приключването на лиценза на Съединени американски щати, който разрешава на Русия да обслужва външния си дълг макар глобите, свързани с Украйна.

Лицензът изтече на 25 май, след което заплащанията на Русия в долари и евро бяха блокирани в интернационалната система за сетълмент и клиринг Euroclear. Euroclear обаче не съумява да трансферира средствата на вложителите преди приключването на лиценза.

В понеделник съветското министерство на финансите също повтори думите на Песков, че е изпълнило напълно дълговите отговорности на Русия в сходство с документите за издаване на еврооблигации.

" Въпреки това интернационалните системи за сетълмент и клиринг, които авансово са получили средствата в цялостен размер и имат правната и финансовата опция да ги дават на крайните получатели, не са подхванали нужните стъпки, с цел да създадат това ", съобщи министерството. Той означи също по този начин, че съгласно формалните документи за емисията еврооблигации неизпълнението се дефинира като неспособност на длъжника да преведе средства, като в това време няма съответни инструкции за по-нататъшното придвижване на тези средства след влизането им в клиринговата система.

" В този случай неполучаването на парите от вложителите не е вследствие на липса на заплащане, а заради дейности на трети страни, което не е категорично планувано в документите за емисията като случай на несъблюдение ", се споделя в изказването.

От министерството допълват, че Русия не отхвърля да извърши дълговите си отговорности към вложителите и ще продължи да го прави и в бъдеще, и поучават притежателите на облигации да се обръщат непосредствено към съответните финансови институции по отношение на ориста на парите си, защото " дейностите на задграничните финансови медиатори са отвън контрола на съветското Министерство на финансите ".

Миналата седмица съветският президент Владимир Путин подписа декрет, който разрешава на Русия да изплаща дълга си в задгранична валута посредством сметка в рубли по обменния курс на вътрешния пазар. За да получат средствата си, задграничните вложители би трябвало да открият сметки в рубли, по които да бъдат преведени заплащанията в рубли . След това дълговите отговорности на Русия в задгранична валута ще се смятат за " съответно изпълнени ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР