Русия е изкарала повече пари от участието си в сделката

...
Русия е изкарала повече пари от участието си в сделката
Коментари Харесай

Москва печели повече от сделката ОПЕК+ отколкото Рияд

Русия е изкарала повече пари от присъединяване си в договорката "ОПЕК+ " в сравнение с Саудитска Арабия от началото на 2019-а, осведоми организация "Блумбърг ". Което демонстрира, че саудитското кралство е поело по-голям дял от бремето от понижението на добива на недопечен нефт.

Констатациите се основават на оценките в месечния преглед на Международната енергийна организация, оповестен на 15 ноември. От него се вижда, че Саудитска Арабия е свила производството на черно злато приблизително съвсем 10 пъти повече от Русия, откогато в края на 2016-а страните производителки на нефт сплотиха напъните си да отстранен непотребните количества гориво, затлачили пазара, и да спрат ценовия срив на суровината. Рияд обаче е получил единствено 75% от спомагателните финансови облаги, на които се радва Москва, демонстрират числата.

Брутните доходи от експорт на недопечен нефт на съветската страна от началото на 2019-а са били приблизително по 760 млн. щ. $ на ден. Това е със 170 млн. $ дневно повече в сравнение с през последното тримесечие на 2016-а, когато ОПЕК и сътрудниците й отвън картела подписаха първото си съглашение за ограничение на добива на суровината, твърди Международната енергийна организация. Саудитска Арабия пък си е докарвала приблизително по 630 млн. $ бруто дневно от добивания нефт през тази година - със 125 млн. повече в сравнение с през четвъртото тримесечие на 2016-а. Докато саудитското кралство е свило от края на 2016-а нефтената си продукция с към 740 хиляди барела на ден, съветските редукции са били приблизително 75 хиляди барела, твърди още основаната в Париж енергийна организация.

Русия и Саудитска Арабия са основатели на тясното съдействие сред ОПЕК и няколко други по-едри производителки на черно злато отвън картела. Но до момента в който саудитското кралство упорито и методично приканва за координирани понижения на добива, с цел да се приближи предлагането до търсенето, публични съветски представители от време на време предприемаха по-предпазлив метод и постоянно подкрепяха по-нататъшните редукции едвам преди да изтече периода на предходното съглашение. Най-едрият съветски производител на недопечен нефт "Роснефт " пък постоянно подлагаше на критика тясната съгласуваност на Кремъл с ОПЕК и твърдеше, че въпросните ограничавания на производството могат да доведат до загуба на пазарен дял на страната му. А основният изпълнителен шеф на "Роснефт " - Игор Сечин, даже разяснява, че удължаването на периода на договорката обслужва по-скоро саудитските, а не съветските ползи.

Руският президент Владимир Путин акцентира през седмицата, че апелът на Рияд към всички участници в "ОПЕК+ " да се придържат към индустриалните си цели, заложени в договорката, се дължи на плануваната първична обществена оферта на саудитския петролен колос "Сауди Арабиън ойл ". "Те си имат свои ползи сега и ние би трябвало да се съобразяваме с тях...точно както го вършим сега " като част от съглашението "ОПЕК+ ", сподели Путин.

Производствените редукции тежат на съветската стопанска система, която е мощно подвластна от приходите от експорт на петрол и газ и от минния бранш. Последните ограничавания на добива, които би трябвало да продължат до края на март 2020-а, ще лишават половин % от годишния Брутният вътрешен продукт на Русия, пресмятат банкери на "Голдмън Сакс груп ". Миналата година Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 2.3процента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР