Русия е готова да продължи действащият договор между „Газпром“ и

...
Русия е готова да продължи действащият договор между „Газпром“ и
Коментари Харесай

Новак: Русия е готова да продължи договора между „Газпром“ и „Нафтогаз“, или да разгледа нов договор


Русия е подготвена да продължи настоящият контракт сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ за преноса, само че също по този начин е подготвена да разиска оферти за подписване на нов, заяви министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.
„ Готови сме да продължим настоящият контракт, подготвени сме да обсъдим включително и оферти за подписване на нов контракт. Важният въпрос, който е обвързван с това нашата позиция, на Руската федерация: би трябвало да уредим всички противоречиви връзки до началото на реализирането на нов стадий от взаимоотношенията “, сподели Новак, представен от съветските организации.
Във вторник, 17 юли в Берлин се организираха тристранни договаряния във формата Русия-Украйна-Европейска комисия, на които главната тематика на разискване бе продължаването на преноса на съветски газ през Украйна за страните от Европейски Съюз след 2019 година

Следващият път, когато в границите на този формат може да бъде разискван въпросът за преноса на съветски газ през Украйна е октомври, посочи още съветският енергиен министър. Именно това е месецът, в който всички въпроси (продължаване на настоящия контракти или нов) ще бъдат разисквани в допълнение.
„ Смятам, че всички тези въпроси ще се разискват в допълнение на идващите съвещания през октомври “, добави той.

Русия, Украйна и Европейска комисия засегнаха и опцията за съглашение по противоречивите въпроси сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ в Стокхолмския арбитраж, само че никакво решение не е признато, заяви още пред публицисти министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

„ Такъв въпрос също бе обиден, това е един от разновидностите за споразумяване на взаимоотношенията, само че е обсъждан единствено като един от тези разновидности. Никакви решения по този мотив не са взети. Мисля, че всички тези въпроси ще се разискват в допълнение още при идващите съвещания през месец октомври “, сподели Новак след тристранната среща.

Уреждането на правосъдните разногласия сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ не е предмет за оценка от експертната група в границите на тристранните газови договаряния, посочи по-рано РИА Новости, базирайки се на министърът на енергетиката на Русия.

Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин от своя страна сподели, че Украйна няма да тръгне към разновидността за извънсъдебно споразумяване на разногласието сред „ Нафтогаз “ и „ Газпром “ по тези въпроси, по които към този момент има решение на Стокхолмския арбитраж. „ Опитът на Русия да контракти извънсъдебно споразумяване на дело, по което към този момент има произнесено решение от Стокхолмския арбитраж няма да мине. Трябва да се следват общоприетите правни правила и интернационалното право “, написа Климкив в Twitter, заяви от своя страна РИА Новости.

По-рано той означи, че срещата е градивна, делова. „ Разменихме информация, разменихме отзиви за настоящата обстановка и вероятностите за доставка на газ до европейските консуматори през територията на Украйна “, сподели той.

„ Днес разбираме, че в интервала от идващите пет-десет години размерът на доставки до европейските консуматори ще е доста по-голям, в сравнение с през 2017-2018 година Може би става въпрос за 10-13 % спомагателен растеж. Тези спомагателни количества се обсъждаха като един от вероятните източници за обезпечаване на нужното натоварване на газотранспортната система на Украйна. Договорихме се, че съответни числа няма да огласяваме през днешния ден, това изисква в допълнение експертно разискване, координиране “, сподели Новак след тристранната среща в Берлин.
Председателят на „ Газпром “ Алексей Милер сподели, че на срещата не е обсъждан въпросът за размера на пренос на газ през територията на Украйна след 2019 година, заяви от своя страна ТАСС. Той посочи, че се чака решението на апелативния съд във връзка с Стокхолмския арбитраж.

Дата и място за идната тристранна среща за преноса на газ сред Европейска комисия, Русия и Украйна още не са избрани, само че би било практично идващият път срещата да бъде в Брюксел, сподели от своя страна заместник-председателят на Европейска комисия по енергийните въпроси Марош Шефчович на конференцията след първия рунд от тристранните договаряния на политическо равнище.
„ Трябва да решим за времето и мястото. Мисля, че най-практично ще бъде да се срещнем в Брюксел “, сподели той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР