Русия е готова да открие огън по всеки чужд кораб

...
Русия е готова да открие огън по всеки чужд кораб
Коментари Харесай

Руският флот е готов да стреля по кораби и подводници, влизащи незаконно в руски териториални води

Русия е подготвена да открие огън по всеки непознат транспортен съд и подводница, които нелегално влязат в нейните териториални води. Това съобщи ген.-лейт. Станислав Гаджимагомедов, заместник-началник на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, представен от организация Интерфакс и БНР.

Гаджимагомедов обаче посочи, че всяко едно такова решение би трябвало да бъде взето " на най-високо равнище ".

Той също по този начин сподели, че Съединените щати имат " доста по-голям " брой кораби и качества за реагиране в Тихия океан. Русия е в положение да се опълчи съответно на американския флот в Черно и Балтийско море, само че сега няма задоволително кораби и авиация за това в Далечния изток.

Всички военни флотилии на Русия организират учения през последните седмици в огромни области, в това число в елементи от Атлантическия и Тихия океан и Средиземно море.

Инцидент с американска подводница край Курилските острови

По-рано Министерството на защитата на РФ разгласи, че съветски военен транспортен съд е прогонил американска подводница от териториалните води на Русия край Курилските острови, където понастоящем Тихоокеанският флот организира учения.

Инцидентът се е случил на 12 февруари в региона на остров Уруп. Била е засечена подводница на Военноморски сили на Съединени американски щати от вида " Вирджиния ". Екипажът на подводницата е бил известен посредством подводна съобщителна връзка, че се намира в съветски териториални води и на подводницата е било заповядано незабавно да изплува, само че настояването е било пренебрегнато.

" Екипажът на противоподводната фрегата " Маршал Шапошников " е употребявал съответните средства, планувани в инструкциите ", оповестиха от съветското МО, без да прецизират какви тъкмо средства са били употребявани.

" Американската подводница употребява самоходен подражател за раздвоение на задачите на екраните на средствата за радиолокационен и акустичен надзор и с оптималната скорост напусна териториалните води на РФ ", се споделя още в известието на съветското отбранително ведомство.

От своя страна, представителят на Индо-Тихоокеанското командване на Съединени американски щати Кайл Райнес съобщи, че американски подводници не са провеждали интервенции в съветски териториални води.

" Това, което Русия съобщи за наши интервенции в териториалните ѝ води не е правилно ", съобщи Райнес на 13 февруари. " Няма да разясня точното местонахождение на нашите подводници, само че ние летим, плаваме и действаме несъмнено в интернационалните води ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР