Русия е готова да обсъди със САЩ въпроса за размяна

...
Русия е готова да обсъди със САЩ въпроса за размяна
Коментари Харесай

Търговеца на смърт срещу баскетболна звезда. Русия е готова да преговаря със САЩ за размяна на затворници

Русия е подготвена да разиска със Съединени американски щати въпроса за замяна на пандизчии . Това сподели в петък външният министър на Русия Сергей Лавров , представен от Ройтерс.

Ден по-рано съд в Москва осъди на девет години затвор американската баскетболистка Бритни Грайнър по обвиняване в владеене и контрабанда на опиати. Тя беше арестувана на 17 февруари, тъй като в багажа ѝ на летището беше открита електронна цигара с пълнител с масло от канабис.

Още преди няколко дни Съединени американски щати оповестиха, че са предложили на Москва звездата на Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) и още един американски жител да бъдат разменени.

"Готови сме да обсъдим тази тематика, само че в границите на (дипломатическия) канал, за който се договориха президентите Путин и Байдън ", сподели съветският външен министър Сергей Лавров в петък.

По-рано говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че Вашингтон е направил съществено предложение на замяна на пандизчии, и прикани Москва да го одобри. По информация на американските медии предлагането е Грайнър и американският жител Пол Уилън, който беше наказан в Русия за шпионаж, да бъдат разменени за руснака Виктор Бут.

През 2012 година Бут, прочут с прозвището "Търговеца на гибел ", беше наказан на 25 години затвор в Съединени американски щати по обвинявания, че е продавал оръжия на терористични организации.

Предложението за замяна идва по време на най-обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Русия след кубинската ракетна рецесия от 1962 година Предпоставка за него стана съответното наказание на баскетболистката. Грайнър Правителството на Съединени американски щати счита, че както тя, по този начин и Пол Уилън са били "неправомерно арестувани ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР