Русия доставя оръжие за Сърбия с граждански полети. Съгласно действащото

...
Русия доставя оръжие за Сърбия с граждански полети. Съгласно действащото
Коментари Харесай

Супер сила внася оръжие в Сърбия чрез граждански полети

Русия доставя оръжие за Сърбия с цивилен полети. Съгласно настоящото законодателство министърът на защитата има право да издаде разрешителни за три полета на година на военни самолети, които да прелетят над нашето въздушно пространство. За военни въздухоплавателни средства министърът на защитата позволява прекосяването през и/или пребиваването на територията на Република България с невоенен темперамент на до 3 въздухоплавателни средства от непознати въоръжени сили.

През 2019 и 2020 година Русия се е възползвала от това четири пъти - два пъти годишно. По този метод не е надвишила позволения брой. И четирите разрешителни са били за съветски военни самолети, които е трябвало да доставят оръжие и специфична техника за Сърбия, прецизира БГНЕС, базирайки се на отговори на въпроси изпратени до Министерството на защитата по Закона за достъп до информация.

Става ясно обаче, че Москва е намерила метод да заобиколи тези ограничавания, доставяйки специфична военна продукция за Белград с цивилен полети. От силовото ни министерство показват, че съгласно настоящата нормативна база, която регламентира процесите по издаване на позволения за осъществяване полети на непознати въздухоплавателни средства във въздушното пространство на страната ни, няма условие министърът на защитата да съгласува постъпили претенции.

По този метод през 2019 година Русия е получила 10 позволения от българските цивилен управляващи за прехвръкване над България на свои " цивилен въздухоплавателни средства, транспортиращи товари със специфична и военна продукция с краен адресат Република Сърбия ". През предходната година са издадени 5 такива позволения е 5, а през тази - 2.

От Министерството на защитата акцентират, че сега, когато страната ни е погълната от вътрешнополитическите събития, свързани с образуването на ново държавно управление, не е издавано позволение за полети през въздушното ни пространство на съветски самолети, транспортиращи товари със специфична продукция с краен адресат някоя от балканските страни.

Русия достави в Сърбия, прелитайки над България, най-модерните си зенитни ракетни комплекси, измежду които С-400 и " Панцир ". Според военни специалисти наличието на най-съвременните съветски ЗРК на територията на Сърбия основава проблем за прилежащите страни членки на НАТО - Румъния, България, Гърция и Унгария. Причината е, че те могат да управляват полетите на техните Военновъздушни сили в района.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР