Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване, цитирано от АФП.

...
Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване, цитирано от АФП.
Коментари Харесай

Изследване: Русия държи 236 политически затворници

Русия държи 236 политически пандизчии, сочи проучване, представено от Агенция Франс Прес.
Броят им е доста по-висок спрямо предходните няколко години, откакто президентът Владимир Путин разпореди по-строги ограничения против хипотетични закани.
През 2015 година броят на политическите пандизчии е бил едвам 45, съгласно данните на гражданското съдружие Мемориал, което взе участие и в настоящето проучване. Докладът е направен от основаната във Вашингтон организация Пърсиъс Стратеджис (Perseus Strategies) за отбрана на човешките права.
Тяхното изследване дало лист с 236-ма души, които са в съветските затвори по политически аргументи, макар че от организацията споделят, че евентуално броят им е "много по-голям ".
Според проучването, Русия вкарва хора в пандизите с помощта на "известни със своята неизясненост " забрани против хулиганството и накърняване на религиозните свободи.
Бившият министър на правораздаването на Канада Ървин Котлър, който в този момент работи за група за отбрана на човешките права, която взе участие в проучването, твърди, че в Русия постоянно се следи "криминализиране на всекидневието ", както и ориентиране против политически и публични водачи, посредством закони, готови, с цел да вкарат "нежелани организации " в черни описи.
"Това, което се случва е, че всички тези, които са виждани като съперници на режима, даже в най-общи рамки, се оказват ответници по изфабрикувани обвинявания ", споделя Котлър.
Заедно с политическата съпротива, властта в Русия се насочва и против водачи на религиозни групи и етнически малцинства. Също по този начин против бранители на правата на хомосексуалните, публицисти и изключително украински деятели, в светлината на съветското анексиране на Кримския полуостров.
Котлър отдава офанзивите против дисидентите в Русия и други властнически общества на безнаказаността, на която се радват ръководителите им на интернационалната сцена.
"Този модел се повтаря, поради едновременното оттегляне на демократичната общественост ", съгласно Ървин Котлър.
Докладът показва, че най-дълго лежащият в пандиза политически пандизчия е Алексей Пичугин, някогашен чиновник по сигурността на петролния колос Юкос. Той е бил задържан през 2003 година
Пичугин излежава доживотна присъда по редица обвинявания, в това число ликвидиране. Близките му настояват, че обвиняванията са изфабрикувани и същинската им цел е притежателят на Юкос Михаил Ходорковски, който живее в чужбина и е един от най-яростните критици на Владимир Путин.
80-годишната майка на Пичугин твърди, че сина й страда от редица болести, които е развил, "защото го държат в маломерна килия, в която от 16 години не е виждал слънцето ".
"Държат го там, тъй като желаят да даде подправени показания против Ходорковски. Алексей отхвърли и по тази причина е в пандиза ", споделя Ала Пичугина. Възрастната жена твърди, че й разрешават да вижда сина си единствено два пъти годишно, през стъкло в пандиза.
"Мисля, че единствено напън от чужбина може да му помогне. Не виждам какво друго ", споделя майката на пандизчията.
Докладът заключава, че е належащо уголемение на закона "Магнитски ", който беше признат в Съединените щати през 2012 година
Законът е кръстен на Сергей Магнитски, счетоводител, борещ се с корупцията, който умира в пандиза в Русия.
Законът "Магнитски " планува забрани за пътешестване и заледяване на активи на чиновници, забъркани убийства или мъчения.
Според отчета, мощната и прочувствена реакция на Владимир Путин против закона "Магнитски " демонстрира, че ограничения като тази влияят на Кремъл.
Докладът приканва, също по този начин, международните водачи да надигат глас по-често и да притеглят вниманието на обществото към положението на човешките права в Русия.
Москва в предишното е защитавала положението на човешките права в страната с изказванието, че схващането за тях е друго в Русия и на Запад, като в това време атакува Съединените щати, че и те държат политически пандизчии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР