Русия блокира пълното прилагане на споразумението за износ на зърно

...
Русия блокира пълното прилагане на споразумението за износ на зърно
Коментари Харесай

Украйна: Русия умишлено блокира зърнената сделка

Русия блокира цялостното използване на съглашението за експорт на зърно и селскостопански артикули от Украйна през Черно море, реализирано през юли с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, предизвести Киев.  

" Русия съзнателно блокира цялостното реализиране на зърнената самодейност. В резултат (украинските) пристанища през последните няколко дни работят единствено с 25-30 % от потенциала си ", съобщи украинското министерство на инфраструктурата, представено от Ройтерс.

Украинските управляващи оповестиха, че в неделя от черноморските пристанища на страната са отплавали седем кораба със зърно за Азия и за Европа.

Сред корабите, които отпътуваха в неделя, е и един, нает от Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации и претрупан с 40 хиляди тона пшеница. Той е отпътувал от Черноморск за Йемен. Украинският президент Володимир Зеленски приветства отплаването на кораба и съобщи във видеообръщение: " Много е значимо, че през днешния ден отплава шестият транспортен съд от наше пристанище с храни, нает в подтекста на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации. "

" Този транспортен съд пътува за Йемен с пшеница. Етиопия, Йемен и Афганистан - тези три страни към този момент са получили храни с помощта на нашия експорт и програмата по прехраната на Организация на обединените нации ", сподели украинският президент.

Украйна приканва за възобновяване на съглашението, само че опасенията дали Русия ще се съгласи за удължаването му след крайния период 19 ноември се усилиха, откакто Русия неколкократно изрази недоволства от метода на използването му. Генадий Гатилов, съветският дипломат към Организация на обединените нации в Женева, сподели предходната седмица пред Ройтерс, че Москва е връчила писмо на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш със лист от недоволства.

Други опасения измежду специалистите провокира времето за изчакване на корабите заради понижения брой на инспекциите - доста по-малко от плануваните 12 на ден.

Споразумението, подписано през юли, отвори опцията за Украйна да възобнови експорта на зърно през черноморските си пристанища, затворени след началото на съветската инвазия. Москва от своя страна получи гаранции за личния си експорт на зърно и торове.

От 1 август по силата на подписаното в Истанбул съглашение от Украйна са отплавали 380 кораба с 8,5 млн. тона храни към страни от Африка, Азия и Европа, се споделя в известието на украинското министерство на инфраструктурата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР