Русия блокира напълно достъпа на гражданите си до Facebook, съобщи

...
Русия блокира напълно достъпа на гражданите си до Facebook, съобщи
Коментари Харесай

Русия блокира изцяло достъпа до Facebook

Русия блокира изцяло достъпа на жителите си до Фейсбук, заяви в петък информационният регулатор на страната. Това идва като отговор на ограничавания достъп на съветски медии в платформата.

Роскомнадзор съобщи, че е от октомври 2020 година до момента е имало 26 случая на дискриминация против съветски медии от Фейсбук, в това число ограничавания през последните дни на подкрепяни от страната канали, като RT и осведомителната организация RIA.

Този ход е сериозна ескалация в продължаващата борба сред огромните софтуерни компании и Русия, която през последните години наложи голям брой санкции и блокира услугите на доставчиците. Напрежението се ускори на фона на съветската война в Украйна, която Москва назовава „ специфична интервенция “.

Ръководителят на световните въпроси на Meta, притежателят на обществената мрежа Фейсбук, Ник Клег сподели, че компанията ще продължи да прави всичко допустимо, с цел да възвърне услугите си.

Скоро милиони елементарни руснаци ще се окажат откъснати от надеждна информация, лишени от ежедневните си способи да се свързват със фамилията и приятелите си и ще бъдат ograniqeni да приказват “, сподели той в изказване, оповестено в Twitter.

Миналата седмица Москва съобщи, че отчасти лимитира достъпа до Фейсбук – ход, за който компанията сподели, че е пристигнал, откакто е отказала искане на държавното управление да спре самостоятелната инспекция на обстоятелствата за няколко съветски държавни медии. В събота Twitter също сподели, че услугата му е лимитирана за някои съветски консуматори.

Големите софтуерни компании са изправени пред напън да реагират на съветската инвазия, която докара до стопански наказания против Москва от държавни управления по целия свят. Руските държавни медии се обрисуваха като основна точка на възпламеняване сред Москва и обществените медийни платформи по време на спора.

Тази седмица Meta съобщи, че е лимитирала достъпа до RT и Sputnik в целия Европейски съюз и в международен мащаб намалява наличието от страниците на съветските държавни издания във Фейсбук и сметки в Instagram, както и изявления, съдържащи връзки към тези издания във Фейсбук.

През последните дни Русия направи няколко стъпки към репресии против задграничните медии. Държавата прекъсна достъпа до уеб страници на няколко новинарски организации, в това число BBC, „ Гласът на Америка “ и „ Радио Свободна Европа “ и „ Радио Свобода “.

Фейсбук имаше към 7.5 млн. консуматори в Русия към предходната година и 122.2 млн. консуматори в другите си услуги, в това число Instagram, WhatsApp и Messenger, съгласно оценки на Insider Intelligence. Водещата съветска обществена мрежа VK има 63 млн. консуматори, пресмята откривателят.

Популярните VPN приложения са били изтеглени повече от 1.3 милиона пъти в Русия от началото на нейната инвазия в Украйна, съгласно данни от откривателя AppFigures, който разказва цифрата като огромен скок.

Роскомнадзор показва в изказването си, че Meta е лимитирала достъпа до сметките на подкрепяни от страната новинарски издания през последните дни, включвайки RT, Sputnik, осведомителната организация РИА, телевизия „ Звезда “ на министерството на защитата и уебсайтовете gazeta.ru и lenta.ru.

Според регулатора сходни ограничавания нарушават главните правила на свободата на информацията и безпрепятствения достъп на съветските интернет консуматори до съветските медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР