Русия блокира днес сайтовете на чужди организации, активни в страната

...
Русия блокира днес сайтовете на чужди организации, активни в страната
Коментари Харесай

Русия блокира сайтове на нежелани организации

Русия блокира през днешния ден уеб страниците на непознати организации, дейни в страната и избрани като нежелани от управляващите. Сред блокираните уеб сайтове е и този на политическото придвижване "Отворена Русия " на някогашния петролен олигарх Михаил Ходорковски, трансформирал се в съперник на президента Владимир Путин, съобщи Франс прес.

През 2015 година Русия одобри закон, който разрешава на управляващите да дефинират като нежелани непознати организации, които са дейни в страната. Впоследствие те може да бъдат неразрешени, без значение дали става дума за неправителствени организации, за фондации или за компании.

Руският медиен регулаторен орган Роскомнадзор разгласи през днешния ден, че по искане на генералната прокуратура е добавил в черния лист на организациите още 11 имена. Сред тях са и английските структури, свързани с "Отворена Русия ", както и Институтът за Модерна Русия, обвързван също с "Отворена Русия " и управителен от сина на Ходорковски, Павел. В листата е включена още фондация "Отворено общество ", финансирана от Джордж Сорос.

Движението "Отворена Русия " бе учредено през септември 2014 година от Ходорковски, напомня Франс прес. То цели да сплоти проевропейските сили в Русия, с цел да сътвори единна съпротива на президента Владимир Путин. С приближаването на президентските избори през март някогашният петролен олигарх изрази поддръжката си за опозиционера Алексей Навални.

Той обаче не може да се яви на изборите поради правосъдните си несгоди в предишното. Ходорковски изрази поддръжка и за кандидатурата на журналистката и телевизионна водеща Ксения Собчак.

Ходорковски бе арестуван в Русия през 2003 година и прекара близо 10 години в пандиза поради заграбване в огромни размери и данъчни измами. Той бе опрощение от Путин през 2013 година и в този момент живее във Англия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР