Русия безспорно е една интересна държава във всяко отношение -

...
Русия безспорно е една интересна държава във всяко отношение -
Коментари Харесай

7 интересни факта за Русия, които вероятно не сте чували

Русия несъмнено е една забавна страна във всяко отношение - историческо, културно и също географско. Русия освен е най-голяма по територия, а е близо два пъти по-голяма спрямо Канада, Съединени американски щати и Китай чиято територия е над 9 млн. кв км. Обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия граничи с 18 страни.
Ето и 7 забавни обстоятелството за Русия, които евентуално не сте чували:

1. Ермитажът е най-големият съветска изложба, който се намира в Санкт Петербург.

Интересен факт е, че в него живеят към 70 котки, които пазят съкровищата му от гризачи.

Традицията датира още от 1745, когато котките попадат в Ермитажа по заповед на императрица Елисавета, щерка на Петър I Велики, създателя на Санкт Петербург, написа Business Insider.



2. Езерото Карачай в Русия се намира в Южен Урал и се счита за най-радиоактивното място в света. От средата на предишния век то се е трансформирало в вместилище на комплекса " Маяк " и на дъното му се складират радиоактивни боклуци. Ако стоите край него за 60 минути, това може да ви убие.



3. Името " Червения площад " няма нищо общо с комунизма, а произлиза от думата " красный ", което в миналото е означавало " хубав ".



4. Притежава най-големите международни ресурси от минерали и енергийни запаси и е преди всичко в света по рандеман на петрол и природен газ.

5. В Русия е и една от най-страховитите пътеки на света: 439-метровият SkyBridge.



6. В Русия се намира едно от най-студените населявани места в света - Оймякон. Оймякон е кандидат дружно с Верхоянск за най-студеното обитаемо място и по тази причина постоянно се назовава „ Северен полюс на студа “. Най-ниската измерена температура е била -79°С в метеорологичната станция Томтор през 1963 година



7. Страната има най-обширните горски масиви в Европа и в света, а нейните езера съдържат почти 1/4 от международния ресурс на чиста, незаледена вода.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР