Русия беше изключена от международната банкова система SWIFT. Това се

...
Русия беше изключена от международната банкова система SWIFT. Това се
Коментари Харесай

„Финансовото ядрено оръжие“ е задействано срещу Русия. Какво означава това?

Русия беше изключена от интернационалната банкова система SWIFT . Това се случи късно в събота, когато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи новите наказания на Европейски Съюз против Русия, които са подхванати в отговор на против Украйна.

Това е невиждан ход против една от най-големите стопански системи в света. Ето какво значи.
Какво е SWIFT?
SWIFT е редуциране от Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация. Това е платформа, която банки, брокери и други финансови институции употребяват, с цел да изпращат и получават информация.

Платформата работи със стандартизирани кодове, които оказват помощ за бързата обработка на заплащанията. Системата SWIFT се употребява допълнително от 200 страни от над 11 000 финансови институции. На нея за година се обработват повече от 10 милиарда известия, с които се правят интернационалните прехвърляния на стойност от трилиони долари.
Кого засягат ограниченията?
По думите на фон дер Лайен от SWIFT ще бъдат изолирани част от съветските банки, като по този начин ще бъде "ударена способността на Русия да изнася и да внася.

Решението за изключването на Русия от системата за междубанкови разплащания беше обсъждано от европейските водачи в петък, само че сред тях тогава нямаше единодушие.

Според Ройтерс глобите са ориентирани против 70 на 100 от съветския банков пазар. Мерките плануват забрани на издаването на облигации, акции или заеми в границите на съюза за рефинансиране на „ Алфа Банк “ и „ Банка Откритие “. От заледяване на активи обаче са изключени три водещи съветски банки – Sberbank, VTB и „ Газпромбанк “.

Европейски Съюз също по този начин слага таван от 100 000 евро (112 700,00 долара) за банкови сметки в Европейски Съюз на съветски жители, на които няма да бъде позволено да купуват акции, деноминирани в евро.

Рефинансирането в Европейски Съюз на съветски държавни предприятия също е неразрешено, като се изключи някои комунални услуги.
Какво следва?
Големите съветски банки са съществено свързани със международната финансова система, което значи, че тези наказания ще се усетят и отвън границите на Русия. Изключването им от SWIFT ще направи транзакциите по-трудни и по-скъпи. Санкциите ще навредят и на комерсиалните сътрудници на Русия по целия свят.

Според финансиста Левон Хампарцумян замразяването на активите на Централната банка на Русия значи никой да не желае да търгува с нея. „ Това ще затрудни оптимално и вероятно ще сътвори съществени усложнения за този кръг олигарси, които са в основата на властта на Путин. Животът им ще бъде много по-труден и не толкоз първокласен “, сподели Хампарцумян пред Би Ти Би.

Според него „ елементарните хора първо ще видят внезапно обезценяване на рублата и с техните дебитни и кредитни карти ще си купуват по-малко. Ще бъдат лимитирани и разплащанията им “.

От Sberbank към този момент обявниха, че са готови за всевъзможни събития. VTB споделиха, че са подготвени за най-тежкия сюжет.
Рискът за България
Един от главните опасности за България е обвързван с доставките на природен газ, тъй като по-големите количества се доставят от Русия. „ Към момента няма понижаване на налягането при доставките на природен газ “, сподели министърът на енергетиката Александър Николов за Би Ти Ви. По думите му има риск от прекъсването на доставките от „ Газпром “ за „ Булгаргаз “, само че не може да се предвиждат „ каквито и да било дейности от страна на Русия “.

В понеделник енергийните министри от Европейския съюз ще обсъдят рисковете, свързани с доставките на газ за Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР