Русия бе обвинена в прикриване на информация тип Чернобил“ след

...
Русия бе обвинена в прикриване на информация тип Чернобил“ след
Коментари Харесай

Русия прикрива пожара на Лошарик както Чернобил

Русия бе упрекната в прикриване на информация вид " Чернобил “ откакто отхвърли да разкрие елементи към задачата и подводницата, на която починаха 14 моряка, написа dnes.bg.

" Някои обстоятелства влизат в категорията " държавна загадка “. Нормална процедура е такава информация да не бъде оповестена “, съобщи Димитрий Песков пред публицисти. Руските медии от своя страна рисуват непълна и от време на време спорна картина на аргументите, довели до експлоадирането на пожара.

Няколко източника разпознават подводницата като AC-12, носеща прякора " Лошарик “. Дизайнът й е защитаван в цялостна загадка, само че се твърди, че това е пробен 70-метров съд, който опериращ по отношение на по-голяма подводница. Според локална осведомителна организация, по-малката подводница е била обвързвана с по-голямата, наречена " Подмосковие “. Според очевидци, плавателният съд се появил на повърхността на Баренцово море и плувал бързо към базата, без да има забележими следи от злополучие на борда.

" Решихме, че не е имало случай, откакто подводницата се движеше независимо и толкоз бързо. Нямаше пушек. Нищо. Но други риболовци ни споделиха, че са видели по какъв начин тела са били товарени на лодка “, споделя очевидецът. 

Москва не споделя какви са аргументите за пожара, а единствено възхвалява героизма на починалите моряци. Според Reuters Русия е споделила на норвежките си сътрудници, че става дума за детонация на газ, само че по-късно съветското министерство на защитата отхвърля това изказване. 

Мисията на подводницата също е неразбираема – Русия споделя, че тя изследва морското дъно. За Пентагона това е единствено " прикритие на същинската й цел “, която е да саботира подводни кабелни мрежи.

Местният уебсайт SeverLife.ru отразява случая пет часа преди формалното изказване на Русия, само че съгласно публицистите там, съветският флот се свързал с тях и им заповядал да отстранен материалите си.

Според публикацията им, имало разнообразни версии какво се е случило. Една от тях е късо съединяване.

The Bell, информативен уебсайт, който постоянно подлага на критика държавното управление написа: " Измина близо ден без информация за случая на нуклеарната подводница. Налага се да преглеждаме норвежките изказвания за равнището на радиация в региона. Навярно това кара хората, които си спомнят Чернобил, да треперят. “

За благополучие, норвежките служби оповестяват, че не е засечено високо равнище на радиация.

Обвиненията в прикриване на информацията се задълбочиха, когато част от моряците бяха разпознати, както и след разкритието, че те са се заключили в региона на пожара, с цел да не се популяризира из цялата подводница и да я унищожи. Тази версия се удостоверява и от майката на един от починалите моряци, която споделя, че те не са отворили шлюза, с цел да не пламне огъня из цялата подводница. Борили са се за живота си, пробвайки се да изгасят пожара. Със своята всеотдайност, те съумяват да потушат пламъците, само че умират от отравяне с пушек.

7 от 14 моряци са били капитани от първи сан, което наведе специалистите на мисълта, че подводницата в действителност е била значима за Кремъл. Двама от тях са получили най-голямото отличие в страната – Герой на Русия.

Всички те са били част от секретната военна база № 45707 в Петерхоф, оповестява вестник " Комерсант ”. За в този момент се знае, че петима души са оживели и се лекуват от отравяне с пушек.

Кремъл към момента не дава отговор на въпроса, за какво им е лишило толкоз дълго време да създадат изказването си, а локалната телевизия заяви, че на военния личен състав в базата, където понастоящем се намира " Лошарик “ е подредено да подпишат съглашения за конфиденциалност. Екипът на телвизията TV21 не беше позволен да влезе в тежко охраняваната болница, къде бе обявено, че са лекувани оживелите.

Мълчанието провокира и други паралели – с потъването на подводницата Курск през 2000 година. Тогава, съветското държавно управление не разреши да се организира избавителна задача, с цел да опази тайните си. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР