Русия анексира четири украински области. Нито Западът, нито Украйна признават

...
Русия анексира четири украински области. Нито Западът, нито Украйна признават
Коментари Харесай

Официална Москва: Оттеглянето от Лиман е към по-изгодни позиции

Русия анексира четири украински области. Нито Западът, нито Украйна признават анексията, която се реализира в изискванията на продължаваща контраатака на Киев. Москва не управлява напълно областите - едвам под две трети от Донецка и към 80% от Запорожка област са в нейни ръце, въпреки и да владее в огромна степен областите към Херсон и Луганск. Всички тези земи обаче са оповестена цел на украинското контранастъпление.

" Дневник " следи онлайн реакиците и събитията, които може да се трансфорат в най-опасната ескалация на спора от нахлуването на съветската войска в Украйна на 24 февруари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо

Обявеното от Москва анексиране на четири окупирани украински територии прави съвсем неосъществим края на войната в Украйна, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, представен от Франс прес.

Анексията на Донбас, Запорожка и Херсонска област, оповестена през вчерашния ден от съветския президент Владимир Путин, прави " доста по-труден, съвсем неосъществим, краят на войната ", сподели Борел пред испанска телевизия. " Русия е на път да загуби войната. Тя към този момент я е изгубила в честен и политически проект ", акцентира ръководителят на европейската дипломация, само че добави, че " Украйна към момента не е спечелила "

Европейците са основали " градина ", която е " заобиколена от джунгла ", добави първият посланик. " Ако не желаеме джунглата да превземе градината, ще би трябвало да се намесим ", предизвести той, като прикани за увеличението на европейския боен боеприпас.


Руски боен аероплан пламтя на военното летище " Белбек " в Крим. За случая заяви губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев. В " Телеграм " шефът на администрацията на района заяви, че при кацане самолетът напуснал пистата и се запалил, а летецът е незасегнат. По-късно добави, че вследствие на повредата имало " непълен гърмеж на боекомплекта ".

Не се оповестява какъв е типът на самолета и какъв товар е носил.

Телеграм - каналът " База " разгласява любителски видеа от произшествието.

" Белбек " е военно летище, ситуирано директно до Севастопол. На 9 август на полуострова, анексиран от Русия през 2014 година, беше взривена военновъздушната база " Саки " като

 Рамзан Кадиров
© Reuters

Рамзан Кадиров

След загубата на Лиман би трябвало да се обмисли потреблението на тактическо нуклеарно оръжие в Украйна, съобщи чеченският водач и непосредствен съдружник на Владимир Путин Рамзан Кадиров.

Руската войска трябваше да се отдръпна от източния си бастион в Донецк - Лиман, поради настъплението на украинските елементи, които ги обкръжаваха.

 Украинските сили влязоха в Лиман Украинските сили влязоха в Лиман

В известие в " Телеграм ", представено от Ройтерс, Кадиров подлага на критика съветските командири за изоставянето на Лиман в събота.

Той написа: " По мое персонално мнение би трябвало да се подхващат по-драстични ограничения, в това число оповестяване на военно състояние в граничните региони и потреблението на на нуклеарни оръжия с невисок потенциал ".


Русия отпадна от управлението на Международната организация за гражданска авиация (ICAO), откакто не съумя да събере задоволително гласове за преизбирането си в управителния съвет на авиационната организация на Организация на обединените нации.

Бордът на ICAO се състои от 36 страни, само че западните сили съумяха да съберат блокиращо болшинство против преизбирането на Русия, като знак за нейната отговорност за войната в Украйна.


Руските елементи в източния украински град Лиман са се изтеглили поради заплаха да бъдат обкръжени. Това заяви представителят на министерството на защитата Игор Конашенков в Москва.

" Във връзка със основаването на опасност от обграждане, съюзническите войски бяха изтеглени от село Красни Лиман на по-изгодни позиции ", съобщи той, представен от съветската организация " Интерфакс ".

В същото време Москва твърди, че е нанесла тежки загуби, унищожавайки жива мощ и техника на украинската войска в Лиман.

Повече за протичащото се в Лиман и за какво той е значим за хода на войната в Украйна - вижте.

 Руснаци чакат да бъдат обслужени от монголски граничари, откакто са минали съветската граница
© Reuters

Руснаци чакат да бъдат обслужени от монголски граничари, откакто са минали съветската граница

Премиерът на Казахстан Алихан Смаилов подреди в събота да се отстранен опашките на обособени контролно-пропускателни пунктове заради растежа на миграцията от Русия, заяви съветската организация " Интерфакс ".

" Необходимо е да се ускори взаимоотношението с съветската гранична работа, да се създаде обединен логаритъм, с цел да няма огромно струпване в двете направления, защото това провокира отрицателна реакция от бизнеса и популацията ", цитира Смаилов пресслужбата на държавното управление в Астана.

Ще бъдат проведени зелени коридори за прекосяване на казахстански жители, както и мобилни групи за наблюдаване за идентифициране на мигранти без документи.

По данни на миграционната работа, оповестени към 27 септември, към 98 хиляди съветски жители са влезнали в Казахстан за няколко дни. На 29 септември в Казахстан са влезнали 22.5 хилб души, а в петък още 14.9 хиляди

Европейската комисия предложи да не се издават шенгенски визи на избягали от мобилизацията в трети страни съветски жители - вижте повече.

 Володимир Зеленски
© Reuters

Володимир Зеленски

Съветът за национална сигурност и защита на Украйна наложи наказания на повече от 3600 физически и юридически лица, в това число дъщерите на президента Владимир Путин, олигарси, висши служители и актьори, оповестява Българска телеграфна агенция.

Сред тях има още родственици на Путин, украински колаборационисти, окупационните управляващи в източна Украйна, военни, както и непознати жители, взели участие като наблюдаващи в " референдумите " в четирите украински области, които бяха в петък анексирани от Русия.

Санкционирани са основни съветски компании, банки, предприятия от отбранителната индустрия, от добивната, енергийната, информационната, логистичната и други сфери.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че украинските наказания са наложени на " значими " лица, които " не са се оповестили в отбрана на човечността и интернационалното право или по някакъв метод са били въвлечени в нападателни стъпки против Украйна и общността на демократичните нации ".

 Турският президент Реджеп Ердоган невендъж е казвал, че Русия би трябвало да върне на Украйна и Крим
© Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган невендъж е казвал, че Русия би трябвало да върне на Украйна и Крим

Министерството на външните работи на Турция съобщи в събота, че отхвърля анексирането на четирите района в Украйна от Русия, като добави, че то е " тежко нарушаване " на интернационалното право.

" Това решение, което съставлява жестоко нарушаване на откритите правила на интернационалното право, не може да бъде признато ", споделиха от министерството.

" Отново заявяваме поддръжката си за разрешаването на тази война, чиято заостреност продължава да се усилва, въз основа на обективен мир, който ще бъде реализиран посредством договаряния ", се споделя в декларацията от Анкара.

Турция се пробва да балансира като не поддържа западните наказания, само че осъжда войната на Русия в Украйна и при няколко мотива беше употребена като медиатор, в това число за установяването на зърнен кулоар през Черно море. прибавя в него.


Руски патрул е задържал генералния шеф на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, заяви в събота държавната компания, която дава отговор за централата.

Игор Мурашов бил изваден от колата си и със завързани очи откаран в незнайна посока в петък следобяд. Няма информация за ориста му. Русия не е коментирала обществено въпроса.

Говорител на Международната организация за атомна сила съобщи, че са се свързали с съветските управляващи и са поискали уточнения за случая. По-късно от МААЕ оповестиха, че им е обявено, че шефът е арестуван за разпит.


Украинската войска заяви, че е обкръжила към 5 хиляди съветски бойци във значимия логистичен хъб Лиман в северната част на Донецка област.

Ако Киев си върне града, това ще затрудни доста интервенциите на съветските елементи в Донбас и ще е най-значителния боен прогрес от изненадващата контраатака в Харковска област.

Вижте повече за хода на военните дейности в Украйна в събота.

 Украинските сили обкръжиха стратегически хъб в Донецк
© google maps


Британското министерство на защитата разяснява през днешния ден, че на 30 септември при нахлуване против филантропичен ескорт югоизточно от Запорожие с десетки убити съветските войски съвсем сигурно са употребявани ракети за противовъздушна защита с огромен обхват.

Запасът от такива ракети най-вероятно е дребен, защото те са доста скъпо средство за битка с противников самолети и ракети и не са предопределени за заличаване на стандартни наземни цели. стрелбата по ескорт най-вероятно е нужна мярка заради неналичието на други муниции.

 Британското военно разузнаване: Русия убива с Противовъздушна отбрана ракети новите си жители

Русия е принудена да употребява скъпи стратегически военни запаси за реализиране на тактически цели и по този метод да убива цивилни, които Путин разгласи през вчерашния ден за съветски жители с противозаконното анексиране на части от Украйна.

 ISW: Лиман ще бъде обграден или високомерен до края на седмицата

Украинските сили евентуално ще завладяват или обкръжат основният железопътен възел Лиман през идващите 72 часа, заяви късно в петък американският Институт за проучване на войната, който детайлно следи хода на бойните действи и войната.

Руските сили не престават, доколкото им е допустимо, да се изтеглят от позициите към града и в петък са били на 6-13 км отвън очертанията му, до момента в който украинците обстрелват с артилерия последните пътища за изплъзване в посока Русия. Отново има вълна от рецензии против командването, че повтаря безредното евакуиране при Харковската атака и стреля по украински градове, вместо да помогне на съвсем обкръжените си елементи.

Украинските сили евентуално са траяли да напредват последователно и към Купянск на източния бряг на река Оскил, както и да нанасят удари по съветски военни цели в Луганска област.

 Близък на Путин го опроверга за взривяването на
© Reuters

Русия няма доказателства, че западните разследващи служби са забъркани в детонациите на газопроводите " Северен поток ", съобщи секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев. " Нямаме такива данни, само че имаме информация, че това са го правили преди, след време и това ще кажем ", сподели Патрушев във Фрагмент от видео с негово изказване, оповестено в телеграм канала на водещият на " Русия 1 " Павел Зарубин.

Когато водещият попита какви тъкмо дейности на западните разследващи служби има поради секретарят на Съвета за сигурност, той сподели: " Взривяване на тръбопроводи ", само че отхвърли детайлности.

Русия, сходно на страните от Запада, не изключва версията за бойкот. Президентът Владимир Путин приказва за " невиждан акт на бойкот, в действителност акт на интернационален тероризъм ", а на идващия ден сподели, че детонациите са проведени от тези, които се облагодетелстват от това, като упрекна " англосаксонците " за случилото се. Същото обвиняване Путин включи в препълненото с антизападни нападки слово при противозаконното анексиране на части от Украйна.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен назова възмутителни догатките на Москва за присъединяване на западни страни в случилото се: " Наистина няма какво да възразя против неуместните изказвания на президента Путин ".

 Есенният набор за армията се отсрочва с месец
© Reuters

От 1 октомври в Русия стартира уволнението на военнослужещи, призовани в границите на миналогодишната есенна наборна акция и изслужили откритите периоди. В същото време, съгласно декрет на съветския президент Владимир Путин, есенният набор на нови военнослужещи тази година ще стартира месец по-късно от нормалното - на 1 ноември.

Това отсрочване с един месец се случва за пръв път в историята на Русия и първите мнения са, че наподобява системата за попълване на армията не може по едно и също време да се оправи със събирането на постоянните наборници и " частичната готовност ", изненадващо оповестена предходната седмица.

Повече от 127.5 хиляди души, попълнили въоръжените сили на Руската федерация и други военни формирования в границите на есенната наборна работа през 2021 година, подлежат на прекосяване в запаса. Сега Путин разгласи на тяхно място набор от 120 хиляди души, т.е. по-малък от този от предходната есен.

Представител на основното организационно-мобилизационно ръководство на Русия, контраадмирал Владимир Цимлянски, твърди, че наборници от есента на 2022 година няма да вземат участие в " специфичната интервенция " в Украйна, заричане, което Путин също даде (и наруши) по отношение на наборниците от есента на 2021 година и пролетта на 2022 година Руските военнослужещи не могат законно да бъдат изпратени в чужбина, до момента в който не преминат най-малко четири месеца образование, в случай че Путин не разгласи военно състояние, напомня в новия с ибюлетин американският Институт за проучване на войната.

Нито указът на Путин, нито последвалите публични изказвания обясняват дали украинските цивилни на наборна възраст (18-27 години) в новоанексираните от Русия окупирани украински територии ще подлежат на наборна работа. Незаконното анексиране евентуално отстранява този проблем в границите на законодателството на Руската федерация, което може да е част от повода за бързането на Путин да разгласи анексирането.


Съединените щати осъждат днешния подправен опит на Русия да анексира суверенна украинска територия ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. " Русия нарушава интернационалното право, потъпква Хартата на Организация на обединените нации и на всички места показва своето пренебрежение към мирните народи. Не се заблуждавайте: тези дейности нямат легитимност. Съединените щати постоянно ще зачитат интернационално приетите граници на Украйна. Ще обединим интернационалната общественост както да осъди тези дейности, по този начин и да потърси отговорност от Русия. "


Външните министри на страните от Групата на седемте (G7) осъдиха оповестеното от Русия анексиране на четири украински района в петък като следващо утежняване на войната и дадоха обещание да подхващат спомагателни дейности против Москва.

" Ние в никакъв случай няма да признаем тези измислени анексии, нито подправените " референдуми ", извършени с оръжие ", обявиха Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, Съединените щати и Европейският съюз.

" Ще наложим спомагателни стопански разноски на Русия и на физически лица и организации - в и отвън Русия - които дават политическа или икономическа поддръжка за тези нарушавания на интернационалното право ", се прибавя в изказването.


Разкъсванията на газопроводната система " Северен поток " под Балтийско море доведоха до евентуално най-голямото единично освобождение на нездравословен за климата метан, записано в миналото, заяви Програмата на Организация на обединените нации за околната среда в петък.

Огромна бликам от мощно съсредоточен метан е открита при разбор тази седмица на сателитни изображения от откриватели, свързани с Международната обсерватория за излъчвания на метан на UNEP или IMEO, сподели организацията. Те считат, че равнището на излъчванията е по-високо, в сравнение с при огромно приключване, настъпило през декември от офшорни петролни и газови залежи в Мексиканския залив, които изхвърлиха към 100 метрични тона метан на час или към 40 000 метрични тона метан за 17 дни. Това е еквивалентът на изгарянето на към 600 хиляди тона въглища, съгласно калкулатора за равностойност на парникови газове на Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати.


Властите на град Енергодар в Запорожка област, където се намира най-голямата в Европа АЕЦ, чакат, че откакто районът стане част от Русия, процесът на прекачване на централата под контрола на " Росатом " ще се форсира. Това заяви ръководителят на военно-гражданската администрация на Енергодар Александър Волга.


Действащият ръководител на ОССЕ (министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау), ръководителят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Сьодерфелт (депутат в шведския парламент), генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид и генералният секретар на Парламентарната асамблея на ОССЕ Роберто Монтела безусловно и изрично осъждат противозаконното анексиране на украинските територии, както и продължаващата окупация на Крим.

" Незаконното анексиране на суверенната територия на Украйна, оповестено през днешния ден от съветския президент Владимир Путин, е недопустимо. Той зачертава правилото на териториалната целокупност, който е в основата на основополагащите правила на ОССЕ и интернационалния ред. Подобни дейности от страна на Руската федерация, в това число военна готовност и безотговорни нуклеарни закани, единствено ще доведат до по-широка ескалация на спора, ще изложат на риск още милиони животи и ще причинят по-масово и безсмислено човешко страдалчество.

Този ход, разгласен през днешния ден, е жестоко нарушаване на главните правила на интернационалното право, правилата на ОССЕ и Устава на ООН; това е неуважение на отговорностите, контрактувани от всички участващи страни. "


Тези събития в Украйна следват тъкмо сюжета, който беше пробван в балтийските страни през 1940 година ", сподели пред " Ройтерс " министърът на защитата на Литва Арвидас Анусаускас, койте е историк. " Има фиктивното самоопределяне, има празничната гала в Кремъл и по-късно анексията. "

" През 1940 година нелегитимните съветски референдуми в балтийските страни ни принудиха към гнет и окупация ", написа предходната седмица в Туитър Марко Микелсон, ръководител на комисията по външни работи на естонския парламент. " Украйна е в по-добра позиция. Те ще освободят земите си, като изритат Русия. "

Червената войска навлиза в Литва, Латвия и Естония през юни 1940 година, месеци откакто Москва се спогажда с нацистка Германия да разделят тази част на Европа между тях. Правителствата на трите страни бяха принудени да подадат оставки и през юли 1940 година бяха извършени така наречен общи избори за избиране на парламенти, доминирани от комунистите. Скоро по-късно идва искане за включване на страните в Съветския съюз и бързо е задоволено.

" В сюжета това, което следва, е гнет и употреба на локалните запаси. В случая това са хората, които след анексията ще бъдат изпратени да умрат във войната ", сподели Анусаускас.

Стотици хиляди хора от балтийските страни бяха заточени в Сибир, до момента в който доста руснаци пристигнаха да се заселят, увеличавайки броя на рускоезичните до към една трета от популацията в Естония и една четвърт в Латвия. За разлика от етническите латвийци, рускоговорящите са склонни да имат вяра, че Латвия се е включила към Съветския съюз непринудено и че Русия - най-малко преди войната в Украйна - е била другарска страна.

Много страни, в това число Съединени американски щати, не признаха руската анексия, само че балтийските страни възвърнаха независимостта си едвам при започване на 90-те години след години на антисъветски митинги.


Съединени американски щати постановиха наказания против стотици физически лица и компании съвсем незабавно откакто Владимир Путин подписа контракти, с които заграби окупирани елементи от Украйна.

Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че " за това, че са разрешили Русия да организира фиктивни референдуми и опит за анексиране на суверенна украинска територия " е наложило наказания на:
също издаде насоки, предупреждаващи за нараснал риск от наказания за лица отвън Русия, в случай че дават политическа или икономическа поддръжка на Москва . " Няма да стоим безучастно, до момента в който Путин се пробва с машинация да анексира елементи от Украйна ", сподели министърът на финансите Джанет Йелън.

на Съединени американски щати също по този начин наложи визови ограничавания на повече от 900 души , в това число членове на съветската и беларуската войска и " подставени лица на Русия за нарушение на суверенитета, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на Украйна ".

В обвързван с това ход на Съединени американски щати прибавя 57 предприятия към своя черен лист за експорт в Съединени американски щати . Агенцията също по този начин ще обясни, че рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху износа за Русия могат да се ползват за субекти в други страни, които поддържат военния и индустриалния бранш на Русия и Беларус посредством доставка на неразрешени технологии и други продукти, неразрешени от Съединените щати и 37-те страни с сходни ограничавания.


Англия глоби Елвира Набиулина, шеф на Банк Росси - централната банка на Русия, като наложи заледяване на нейни активи и възбрана за пътешестване в страната. Съобщението бе разпрострено, малко откакто посланикът на Русия в Лондон бе извикан във външното министерство, с цел да му бъде връчен митинг против анексирането на над 15% от украинската територия.

Министерството на външните работи сподели, че Англия също е наложила нови забрани за експорт на услуги и артикули, ориентирани към " уязвимите браншове на съветската стопанска система ", в отговор на оповестяването на Русия за " нелегално анексиране на четири района на Украйна ".

Забраната включва даването на одиторски, рекламни, архитектурни и инженерни услуги, както и ИТ съвещания и правни препоръки по транзакции, се споделя в уеб страницата на английското държавно управление. Там се споделя още, че Русия внася 67% от услугите от страни, които постановат наказания.

 Украйна ще договаря с Русия при различен президент

Украйна няма да води никакви договаряния с Русия, до момента в който Путин е президент на Руската федерация. Ние ще преговаряме с различен президент. Този не знае какво е достолепие и чест ", съобщи Зеленски след съвещание на Съвета за сигурност и защита в Киев. По време на днешната гала в Кремъл Владимир Путин прикани украинските управляващи " неотложно да прекратят огъня, всички военни дейности " и " да се върнат на масата за договаряния ".


Гърция осъжда анексирането на окупираните от Русия украински райони, съобщи външно министерство в петък. " Решението е нелегално, защото жестоко нарушава интернационалното право и е незначително ", се споделя в изказване в Атина.

 Президентът на Молдова: Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и Крим са Украйна
© Reuters

Президентът на Молдова Мая Санду осъди опита на Русия да анексира няколко украински района минути след подписването на съответните съглашения в Кремъл. Тя даде обещание нейната страна да продължи да поддържа целостта на Украйна.

" Остро съдя и отхвърлям опитите на Русия да анексира нелегално окупираните райони след подправените гласувания, проведени от нея с под дулата на оръжието. Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и Крим са Украйна. Подкрепата на Молдова за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна остава непоколебима ", написа тя в Twitter.

 Президентът подписа обществено молбата за участие, дружно с премиера и министъра на защитата на Украйна.
Президентът подписа обществено молбата за участие, дружно с премиера и министъра на защитата на Украйна.

Де факто към този момент си проправихме път към НАТО. Де факто към този момент сме потвърдили съгласуемост със стандартите на Алианса. Те са действителни за Украйна - действителни на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимоотношение. Имаме доверие един на различен, оказваме помощ си и се пазим. Това е алиансът. Де факто ", съобщи президентът Володимир Зеленски във видео изказване в канали се в мрежата " Телеграм ".

Днес Украйна кандидатства да го направи " де юре ". В развой, който е в сходство с нашите полезности в отбраната на цялата ни общественост. По интензивен метод. Правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединение към НАТО ", добави той.


Европейският съвет уверено решението за анексия на окупираните територии на Украйна. Насилственото изменение на интернационалните граници за сметка на друга суверенна страна и предшестващите по този начин наречени " референдуми " е съществено нарушаване на междунарното право, те не могат да бъдат приети, се споделя в известието, изразяващо и поддръжка за Украйна, независимостта и териториалната ѝ целокупност.

" Като страна окупатор Русия продължава да води цялостна отговорност за спазването на правата на индивида на съответните територии, както и в окупирания Крим. "


Призоваваме киевския режим неотложно да приключи огъня, всички бойни дейности, тази война, която води още от 2014 година и да се върне на масата на договарянията. Готови сме за това ", сподели Путин на церемонията в Георгиевската зала на Кремъл.

Подробности от речта на Путин четете.

 Путин прикани Украйна да приключи огъня, откакто разгласи Донбас и юга ѝ за съветски
© Скрийншот, Youtube


Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин разгласи през днешния ден, че съветският президент Владимир Путин е уведомил долната камара на съветския парламент за желанието си да одобри четири области на Украйна в състава на Русия - техническа стъпка към анексирането от Москва на украински територии, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Володин - основен съдружник на Путин - заяви в формалния канал на Държавната дума в Телеграм, че президентът е уведомил Народното събрание за формалните молби на четирите украински региона.


Днес подписваме контракт за присъединението " на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област - " четири нови субекта в Руската федерация " - тъй като това е волята на " милиони хора ".- Хората от четирите области " стават наши жители вечно ", сподели съветският президент Владимир Путин в речта си, преди да подпише документите за анексия на тези територии. Речта продължава и сега.

Голяма част от речта му съдържа нормалните тези: за " закононарушенията на киевския режим " в окупираните от Русия територии; както и за правото на руснаците в някогашния Съветски съюз да се върнат към Русия; за особената " освободителна " роля и отговорност на Русия и двойните стандарти на Запада; " санкционния блицкриг " ; устрема на Съединените щати да наложат " неоколониализма " и либерализма си и да разрушат европейската еднаквост и срив на " суверенните центрове на развиване ".

 Путин за жителите на Донбас и Южна Украйна:
© Reuters


Украинският министър на защитата Олексий Резников сподели, че е разискал с американския си сътрудник Лойд Остин през днешния ден " способи за подсилване " за военните качества на Украйна, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Резников написа в " Туитър ", че скоро ще бъдат огласени " положителни вести ", само че не даде повече детайлности. Той добави, че украинската войска ще продължи " да употребява оръжия, с цел да деокупира " територия, завзета от Русия.


Нивото на тревога на руснаците внезапно се е повишило на фона на оповестяването на " частична готовност " в страната. За това резултатите от изследването на Фондация " Обществено мнение " (ФОМ), обвързвано с властта.

Съгласно проучването с дата 25 септември, запитани за настроенията измежду роднините и познатите, 69% от респондентите дават отговор с " обезпокоително ". Седмица по-рано, на 18 септември, подобен отговор дават едвам 35 на 100 от респондентите.

Спокойствие изпитват единствено 26% от запитаните (при 57 на 100 седмица преди това)

Едновременно с това в същото изследване се твърди, че дейностите на съветските управляващи за последните месеци не са провокирали у тях неодобрение или възмущения и единствено една трета настояват противоположното. Работата на Путин правят оценка позитивно 75 на 100 от респондентите.

 Тревожността на руснаците внезапно се е повишила след мобилизацията
© Reuters


Снимка на ръководителите на окупационните управляващи на окупираните територии в Донбас и Южна Украйна в Москва се появи в профилите им преди обръщението на съветския президент Владимир Путин пред депутати и сенатори.

" Лидерите " на Запорожка, Херсонска, Луганска и Донецка област са в Москва от сряда вечерта, а през днешния ден се чака да подпишат с Путин контракта за " присъединение " на териториите им (т.е. анексия) от Русия.

 Проруските водачи в очакване на обръщението на Путин
© Telegram

На фотографията зад тила им се вижда портрет на Екатерина Велика.


Пентагонът ще сътвори особено звено за въоръжаване на Украйна, основано в Германия, в случай че обсъждано сега предложение бъде утвърдено, оповестява " Ню Йорк таймс ", като цитира източници в американската администрация. Подробности четете.


Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на процедура към този момент са обкръжили град Лиман в Донбас, в сводката си за през вчерашния ден основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW).

Както и във вчерашната сводка за обстановката към града в Донецка област, позоваването е на съветски " военни блогъри ", от които се схваща, че и последният продоволствен път за съветската войска (откъм Торское/Торске) е затворен. В сводката е представен и блогър, съгласно който украинската войска настава към към Лиман от три страни. Източникът написа, че пътят към град Сватово е затворен, написа Българска телеграфна агенция.

 Украинската войска е обкръжила окупирания от Русия Лиман
© Reuters

Проруски канал в Телеграм, представен от ДПА, заяви през днешния ден, че украинските сили са завладяли село Ставки, което се намира северно от Лиман, и се водят улични боеве в друго село - Заречное, източно от Лиман. Роб Ли, старши помощник от вашингтонския Институт по външна политика, също разяснява обстановката в Лиман. Той показва, че има възможност Лиман да падне още през днешния ден, което би помрачило плануваната в Москва публична гала за анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Според Ли Русия изпитва дефицит на жива мощ в Донбас.



В Москва поданици към този момент получават вести за анулирани повиквателни, ТАСС. Дори сътрудник на московска новиранска организация споделя, че му е пратен подобен документ.

Снощи съветският президент Владимир Путин призна за " неточности " в " частичната готовност ", в която за 10 дни.


Норвегия може бързо да затвори границите са туристи от Русия по образеца на, която от среднощ не позволява руснаци с шенгенски визи, заяви министърът на правораздаването Емили Ангер Мел. Подробности четете.


С ракетен удар Украйна е ликвидирала заместник-ръководителя на окупационната администрация на Херсон, някогашен кадър на съветските гранични войски и контраразузнаването. Това РИА " Новости ", като се базира на проруската администрация.

Това е вторият сходен случай в последните дни:

И Катериничев, съгласно ТАСС (която цитира заместник-ръководителя Кирил Стремоусов), е погубен с реактивна система HIMARS.

 Украйна умъртви втория човек в окупационната власт на Херсон
© Reuters

 Кремъл: Атака против анексираните територии е офанзива против Русия
© Reuters

Частите от Украйна, с които президентът Владимир Путин ще подпише през днешния ден следобяд контракти за присъединение към Русия, ще бъдат приети в административните им граници от 2014 година, заяви представителят на Кремъл. По думите на Дмитрий Песков, представени от " Ройтерс ", това щяло да бъде " де юре " присъединение на земите в Украйна, които съветската войска още не управлява.

Всякакви набези против която и да е част от тези райони ще се считат за експанзия против самата Руска Федерация, добави той.

В церемонията, започваща в 15 часа българско време, ще вземат участие водачите на така наречен Донецка и Луганска национални републики и назначените от Москва ръководители на военно-гражданската администрация на окупираните елементи от Херсонска и Запорожка област.

Руската войска не управлява изцяло нито една от четирите територии, като в Донецк този дял е към 60%. Във всяка от квалифицираните за анексиране земи сега се водят сражения и в множеството случаи украинската войска е в нахлуване.

При нежеланието на Киев да води договаряния Русия слага акцент върху продължение на специфичната военна интервенция, сподели още Песков, наблягайки, че в Кремъл не виждат смисъл от прекъсване на кръвопролитието посредством диалози.

Кремъл няма да развива тематиката за нуклеарната ескалация, говорещите за нея се водят безконтролно, сподели още Песков. Всъщност, самият Путин е този, който заплаши предходната седмица със отбрана на Русия с всички вероятни средства и акцентира, че " не блъфирам ".

В умозаключение представителят сподели, че тази вечер президентът можело да организира интернационален телефонен диалог, само че не посочи с кого.


На идната анексия реагира и английският министър председател Лиз Тръс, която подлага на критика съветския президент Владимир Путин за " очевидно занемаряване на живота на украинския народ, от чието име той сякаш се изрича ". Англия, в противен случай, в никакъв случай няма да " пренебрегне суверенната воля на тези хора и в никакъв случай няма да признаем Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за нещо друго с изключение на украински територии ", продължава Тръс.

Русия упорства, че " референдумите " в четирите области, на които (с изключение на Херсонска област) гласувалите са поискали съвсем единомислещо да се " причислят " към страната, са извършени транспарантно и в сходство с всички интернационалните стандарти. В първите дни в същото време гласуването бе съвсем напълно по домовете или пред входовете, имаше данни за случаи, в които член на фамилията гласоподава от името на другите.


Беларуският президент Александър Лукашенко разгласи, че мирът в Украйна може да бъде доближат за няколко дни, в случай че европейците в действителност желаят това. По думите му спорът сред " Братските нации ", резултат от " стратегически интриги и най-голяма нелепост ", на първо място от западни политици, може да завърши бързо, в случай че има воля за това.


Все още няма проекти за основаване на ново териториална министерство на Русия (има такова за Далечния изток - бел.ред.), което да се занимава с териториите, които Владимир Путин ще анексира през днешния ден. Въпросът не бил настоящ в държавното управление, тъй като там още се води война и военните командват забележителна част от всекидневието. Но е значимо по какъв начин ще бъдат включени административно тези земи, за се да построи там всяка от федералните администрации, включително силовите структури, оповестиха източници на в. " Ведомости ".
Още не са известни имената на новите субекти, само че сигурно ще бъдат прекръстени " националните републики ", тъй като такива няма в съветските закони.

По-вероятно е завзетите територии да се управляват от специфичен представител на Кремъл (за Донбас сега дава отговор Сергей Кириенко), вицепремиер и пълномощен представител с пряк достъп до Путин.


Най-малко 50 души са към този момент ранените при удара в Запорожка област, нанесен от съветските сили тази заран, оповестява офисът на генералния прокурор на Украйна. Според заместник-ръководителя на президентската администрация Кирило Тимошенко по предварителни данни 16 ракети С-300 са били изстреляни по пункта и по авто пазар наоколо.


Русия е засекретила предназначението на 6.6 трилиона рубли (116 милиарда долара) разноски, или съвсем една четвърт от общите ѝ разноски през идната година, сподели план на държавния бюджет в петък.

Министерството на финансите възнамерява да похарчи общо 29 трилиона рубли, от които 22.5 трилиона рубли ще бъдат за всичко - от обществени заплащания до обучение и инфраструктура, а задачата на други 6.6 трилиона рубли не се разкрива.

В предходната версия на бюджета за 2023 година, която беше направена преди Русия да изпрати войски в Украйна, бяха класифицирани 4.2 трилиона рубли, или 17% от общите разноски. Тази година държавното управление възнамерява да похарчи 3.7 трилиона рубли, или 16% от общите разноски, за неразкрити цели, съгласно утвърждения бюджет.


Мелитопол ще е столицата на Запорожка област вместо Запорожие след анексията, Владимир Рогов от окупационната администрация на региона. По думите му адм
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР