Русенци за пореден път излязоха на протест заради мръсния въздух.

...
Русенци за пореден път излязоха на протест заради мръсния въздух.
Коментари Харесай

В Русе излязоха на протест заради мръсния въздух

Русенци за следващ път излязоха на митинг поради мръсния въздух. Те блокираха за два часа граничния пункт " Дунав мост " и настояха институциите да затворят предприятията, които тровят въздуха над града.

Протестиращите в Русе желаят единствено едно - да дишат чист въздух. Хората споделят, че заран и вечер над града се носи остра миризма на бакелит и пластмаса. Настояват екоинспекцията да упражни по-строг управлява върху промишлените предприятия, да направи проверка на разрешителните им. Искат улиците на града да се мият по-редовно, както и да се озеленят незастроените площи.

Още от митинга - вижте в идващия репортаж:

С маски и противогази доста от жителите на Русе излязоха на протестно автошествие, с цел да защитят правото си да дишат чист въздух. И с вярата, че институциите най-сетне ще им извърнат внимание. До крайната мярка - обсада на Дунав мост - се стигна откакто към този момент години наред в Русе се усещат неприятни миризми, нормално с непостоянен източник...
Илияна Илиева: Всеки ден мирише. Затова сме тук - за нас, за децата ни, за града ни.
Като съществени замърсители протестиращите показват химически предприятия, завода за авточасти, русенския Топлоелектрическа централа. И упорстват да знаят какви са нездравословните излъчвания, които се отделят при производствата.
Николай Димитров: Проблемът с обгазяването на града е от десетилетия и съвсем не се вземат ограничения, дори се утежнява. Навлизането на толкоз доста промишлени производства също утежняват тази обстановка.Саша Петрова: Имат пречиствателни уреди някои от тях, само че въпросът е, че те не действат непрекъснато.
Едно от настояванията на протестиращите - да се мият по-често улиците на града, беше изпълнено - по пътя към Дунав мост колоната от коли беше посрещната от цистерна.

Въпреки многочислените сигнали за замърсяване на въздуха в Русе, от екоинспекцията са безапелационни, че при инспекциите не са открили нездравословни излъчвания. Хората обаче не имат вяра на това и се заканват да продължат с митингите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР