Русенци ще имат възможност да чуят един прелюбопитен “Подслушан разговор

...
Русенци ще имат възможност да чуят един прелюбопитен “Подслушан разговор
Коментари Харесай

Операта представя в сряда Телефонът и Подслушан разговор

Русенци ще имат опция да чуят един прелюбопитен “Подслушан диалог ” и да схванат по какъв начин “Телефонът ” може да им попречи да живеят личния си, действителен живот.

Провокативни, екстравагантни и извънредно занимателни, двете комични опери, едната на Димитър Тъпков и другата, на Джан Карло Меноти, написани в средата на предишния век и началото на новия, са наситени с доста страсти и комизъм, граничещ на моменти с гротеската, осмивайки обстановки и качества, които от ден на ден се ширят и в нашето съвремие.

„ Телефонът “ или „ L’amour a trois “ („ Любов за трима “) е комична опера в едно деяние по текст и музика на Джан Карло Меноти. Бен желае да предложи на Луси да се оженят, само че макар опитите му да притегли вниманието ѝ, той не съумява, тъй като тя непрекъснато е заета с безкрайни телефонни диалози. Така телефонът се оказва третият в невероятния „ любовен “ триъгълник. За да не изпусне влака си, Бен си потегля без да успее да изиска ръката на Луси. Единственият метод той да успее да направи предлагането си е да ѝ се обади по телефона. Предложението е признато и двамата се свързват в сантиментален дует, само че наличието на телефона остава непроменяемо.

Съвременната трактовка на операта, основана в далечната 1947 година дава мотив да се замислим по какъв начин да съхраним непосредствеността и чистотата на общуването без посредничеството на техническите средства, които господстват в нашия обичай.

Режисьор - Аделаида Якимова-Фурнаджиева

Участват: Нели Петкова и Теодор Петков

Клавирен съпровод - Веселина Ботева

„ Подслушан диалог “

Миниоперата на Димитър Тъпков „ Подслушан диалог “ е един кондензиран с страсти хумористично-сатиричен разговор сред две млади дами, който ни придвижва в битовата романтика на 1960-те. Той е лек, неангажиращ и доверчив израз на тяхната „ свещена елементарност “ във усещанията и оценките на нормалните житейски феномени, в които са потопени в сегашния миг – обич, ревнивост, другарство и най-много – блян за високо публично състояние, което да бъде реализирано с проява на искания за знания в музикалното изкуство и по-конкретно – в операта.

Режисьор - Пламен Бейков

Участват: Андреана Николова и Теодора Чукурска

Клавирен съпровод - Виктория Гершон

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР