Русенци и гостите на града ще могат да преоткрият активния

...
Русенци и гостите на града ще могат да преоткрият активния
Коментари Харесай

Възстановяват екопътеката от хижа Минзухар до лесопарк „Липник“

Русенци и гостите на града ще могат да преоткрият дейния метод на живот измежду живописната природа край дунавския град

Близо 70 възпитаници, студенти и жители на Русе ще се включат във възобновяване на екопътеката от хижа „ Минзухар “ до лесопарк „ Липник “. С тяхна помощ ще се даде опция на русенци и гостите на града да преоткрият дейния метод на живот измежду живописната природа край дунавския град.

Инициативата е на Иван Иванов и ще се осъществя под координацията и контрола на Фондация „ Русе – град на свободния дух “.

За реализирането на „ Екопътека-аз и ти с грижа за природата “ е привлечено и Спортно туристическо и природо-защитно сдружение „ Академик “.

Със старта на плана стартира детайлно прецизиране на авансово проучените разновидности за трасиране на екопътека „ Русенският Липник и хижа Минзухар “ и съгласуването му с Оперативна програма „ Паркстрой - Русе, ДЛС „ Дунав “ и ИЗС „ Образцов Чифлик “. Ще бъде отпечатано методическо управление "Трасиране, обозначаване и съоръжение на познавателни направления, туристически и екопътеки ". Следва сформиране на 6 групи от по 8 души за образование в теоретико-практически курс, правене на образователна стратегия за придобиване на познания и умения за екомаркировъчна активност, осъществяване на теоретичните занимания присъствено и онлайн.

Предвижда се още основаване на 4 маршрутно-екообразователни табла с QR кодове, които ще бъдат ситуирани до автобусна спирка „ Разклона “ в с. Николово, до хижа „ Минзухар “, на входа на лесопарк „ Липник “ откъм с. Николово и на входа откъм хижа „ Минзухар “. Ще бъдат избрани и пунктовете по трасето на екопътеката, в които да се слагат указателни стрелки и маркировъчни стълбове. Проектът планува още планиране и разработване на три къщички за птици, една велостоянка (при хижа „ Минзухар “) и на градивните детайлите за мостчето в м. Малък Бакмиш.

През септември младежите на Русе ще имат опция да се включат в учебно-практически занимания за полагане на лентова маркировка, за присъединяване в слагането на маркировъчни стълбове, указателни стрелки, маршрутните екообразователни табла, къщичките за птици, в монтажа на мостчето и велостоянката. След формалното разкриване на екопътеката ще бъде подредена експозиция със фотоси, карти, схеми и други материали, основани по плана, а за най-активните участници във възобновяване на пътеката са планувани награди.

Проектът цели да приобщи русенци към концепцията за възобновяване и запазване на природата. Акцент ще бъде подложен върху образуването на привички за редовно спортуване в парковете в покрайнините на Русе, повишението на екологичната просвета и одобряването на устойчиви положителни модели на държание на учениците, студентите, както и на всички жители.

За да се мери, въпреки и индиректно, постигнатото с осъществяването на плана, ще се води отчетност в умишлен дневник в хижа „ Минзухар “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР