Русенският музей получи дарение от 20 бр. настолни игри, които

...
Русенският музей получи дарение от 20 бр. настолни игри, които
Коментари Харесай

Русенският музей получи дарение от 20 настолни игри

Русенският музей получи подаяние от 20 бр. настолни игри, които ще бъдат употребявани в заниманията от просветителната му стратегия. Това са възстановки, конструирани въз основа на изследвания и хипотези за интервалите от Древността до Средновековието. Счита се, че игрите са употребявани в за забавление в разнообразни елементи на страната.

Възстановките на настолни игри, които към този момент са в музея, са „ Дама “, Римски шах „ Рота ” и „ Алкерк “. Всяка една от тях е направена ръчно от естествени материали. Игралното табло е от кожен велур, което след това се свива и образува дребна торбичка, комфортна за предпазване, носене и игра на всички места. Пуловете са от стъкло или камък, а цветовете са нюанси на пясъчно бежово и черно. Всяка игра съдържа насоки за приложимост на български и британски език.

АЛКЕРК е най-сложната от трите игри. Това е стратегическа игра, употребена за възпитаване на бойни умения. Позната е в Египет, към 1000 години прочие Хр. В България доближава евентуално през Византия през VIII в. сл. Хр., по време на войната с арабите, в която се включва и българският хан Тервел със своята войска. Доказателство за това е откриването й издълбана на варовиков блок на източната крепостна стена на Плиска. Подходяща е за деца на възраст от 7 години и нагоре.

ДАМА е игра, позната още от Древна Гърция и Рим. На крепостните стени на Плиска и Преслав също са открити издълбани върху варовикови блокове схеми на играта „ Дама “. Такава е открита издълбана и на каменна пейка пред скален манастир в Силистренско (VIII – XI век) и край Исперих.

Римският шах РOTA е римска стратегическа игра. Гравирани контури на таблото се откриват върху камъни или тухли по доста римски обекти и здания из цялата Римска империя. Достигнала е до Балканския полуостров през Античността с римските легионери, когато тези елементи от Европа попадат под римска власт (I в. прочие Хр. – I в. сл. Хр.). Подходяща е за деца над 5 годишна възраст.

Дарението на игри от древността е направено от Сдружение „ Център за неофициално обучение и културна активност АЛОС “ в границите на изпълняваната от тях стратегия за обучение посредством изкуство. От 2020 година до в този момент сдружението изследва и възвръща пет вида игри в партньорство с Русенския музей и още 10 исторически и археологически музеи в страната и с експертната помощ на доцент Павлина Владкова, проф. Георги Атанасов и доктор Мирослава Таскова. През 2023 година с поддръжката на Министерство на културата по план „ Музейни игри “ са направени и самите игри - „ Дама “, Римски шах „ Рота ” и „ Алкерк “, с които са оборудвани просветителните стратегии на партниращите музеи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР