Русенският музей пази много ценен 26-килограмов меден слитък, задържан от

...
Русенският музей пази много ценен 26-килограмов меден слитък, задържан от
Коментари Харесай

Показват древен 26-килограмов меден слитък, задържан на Дунав мост

Русенският музей пази доста скъп 26-килограмов меден слитък, арестуван от полицията при започване на март 2006 година на граничния пункт " Дунав мост " при опит да бъде изнесен от България за страна от Западна Европа. Артефактът е част от експозицията " Спасено завещание ", която включва 189 находки. Тя бе открита през днешния ден в културната институция в крайдунавския град във връзка на празника на Министерство на вътрешните работи - 5 юли.

Археологът от Русенския музей Димитър Чернаков изясни, че медният слитък е може би най-интересната находка от изложбата. По думите му той е домонетна форма от късната бронзова ера - 15-14 век прочие Хр. " Това е една от най-старите монети в света. Слитъкът тежи 26 кг и е на стойност един меден гений, което е теглова стойност в тези времена. Еквивалентът му е един златен гений, който е осем грама. С него може да се купи една крава. Затова и слитъкът има четириъгълна форма с издължени краища, наподобяваща разпъната волска кожа ", изяснява Чернаков.

В слитъка има врязан знак, който е неповторим. " Знаците са разнообразни на другите слитъци. Това е щампа на получатела, за който е предопределен предметът. Слитъкът е създаден на остров Кипър. Дошъл е по море на Балканския полуостров и е бил предопределен за континентална Европа ", изясни Чернаков. Той сподели още, че доказателство за произхода на слитъка дава изотопен разбор в Германия, на който находката била подложена неотдавна. Резултатите посочили, че медта, от която е изработен, е с генезис остров Кипър.

" Тази находка е доста скъпа за България, като беше включена и в няколко интернационалните изложения. По думите му този факт намира директен аналог и с най-голямата групова находка в света от 354 медни слитъка, произхождащи от острова на Афродита и открити в потъналия транспортен съд от 14 в. прочие Хр. при Улубурун, Турция.

Чернаков изясни, че медните слитъци не са доста публикувани в Европа. В България има открити седем такива. Шест са доста добре непокътнати, а един е откъс. Като слитъка в Русенския музей има единствено един у нас и той е открит край бургаското село Черково.

Находките в изложбата са били арестувани и избавени от полицията в последните 30 години

Основната цел на изложбата " Спасено завещание " е да покаже едни от най-представителните културни полезности, съхранени при битката с иманярството и незаконния трафик, с помощта на активността на Министерство на вътрешните работи. Въз основа на високата им художествена стойност те сполучливо са вписани в непрекъснатите експозиции на музея, обясниха уредниците й.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР