Русенските скаути спасяват кестените в града, които са нападнати от

...
Русенските скаути спасяват кестените в града, които са нападнати от
Коментари Харесай

Русенски скаути се борят за спасяването на кестените

Русенските скаути избавят кестените в града, които са нападнати от молец, който унищожава листата. Те слагат къщички за синигери, които се хранят с вредителя. Инициативата на скаутите ще обхване цялата страна.

Русе

С идеята за спасяването на кестените са се заели младежите от клуб „ Приста скаут ". В два парка те са сложили 10 къщички за синигери.
Светлозара Вълкова: Разбрахме, че синигерите са естествения зложелател на тези молци. Те се хранят с тях. Даниел Влаев: Те сега са всеядни и ядат всякаква храна и би трябвало да ги накараме да населяват тук.  Над 1000 деца станаха откриватели на природата в Русе Над 1000 деца станаха откриватели на природата в Русе
За втора поредна година, над 1000 деца от Русе влизат в ролята на дребни откриватели. По този метод те опознават биоразнообразието, разграничават природ...

Според експертите има и други способи за битка с листоминиращия молец - изгарянето и заравянето на инфектираните листа, потреблението на феромони, само че най-сигурният са синигерите.
Боян Богомилов - агроном: Немците са открили, че синигерът има две генерации годишно и унищожава с тези две генерации до 75 кг. ларви.  Скаути слагат хранилки за синигери, с цел да се оправят с рисков молец Скаути слагат хранилки за синигери, с цел да се оправят с рисков молец
Хранилки и къщички за синигери слагат по кестеновите дървета в Парка на младежта русенските скаути.

Скаутите пълнят хранилките всяка седмица, само че съвсем всеки ден ги наглеждат, с цел да се убедят, че вандали не са ги съборили.
Никол Иванова: Един път се случи една къщурка да бъде свалена, само че беше поправена и поставена още веднъж и напълнена с храна.
Националната акция на българските скаути „ Да спасим кестените " продължава втора година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР