Русенски ученик популяризира иновативна бизнес идея – в асфалта вместо

...
Русенски ученик популяризира иновативна бизнес идея – в асфалта вместо
Коментари Харесай

Наш ученик с уникална идея за пластмасов асфалт

Русенски възпитаник разпространява новаторска бизнес концепция – в асфалта вместо битум, да се употребява разтопена пластмаса. Според създателя Димитър Петков, този способ има три преимущества. Той е екологично чист, по-евтин и по-качествен и резистентен на времето, съобщи Българска национална телевизия.

Вместо да замърсява околната среда, пластмасата може да се употребява дейно в нови и качествени пътни настилки, от които България има потребност. Това подтикнало единадесетокласникът от гимназията по стопанска система Димитър Петков да създаде бизнес концепцията, с която печели и национално ученическо съревнование.

"Какво е рентабилното на тази концепция? Тя е до три пъти по-евтина от общоприетия асфалт. Ако вършим общоприет асфалт, би трябвало да използваме веществото битум. То се добива въз основата на нефт, т.е. имаме разноски за обработка. Отпадъчната пластмаса заменя битума ", сподели Димитър Петков.

Революционното в тази концепция обаче е, че новият тип асфалт е доста по-качествен, пресмята още Димитър.

"От 8 до 13 пъти е по-издръжлив от общоприетия асфалт ", сподели Димитър Петков.

Новата технология към този момент се ползва в Словакия, Нидерландия, Чехия и в Южна Африка. Настилката се поставя с машина, наречена рециклируем трен.

"Тази машина, която е асфалтопреработваща и асфалтополагаща, тя ще й отнеме доста по-малко време, в сравнение с общоприетите ", сподели Димитър Петков.

Според изследванията на Димитър Петков, цената на машината е от 50 до 100 хиляди $. Експерти в производството на асфалт считат, че с цел да се приложи в България, новата технология би трябвало да премине тествания и най-много да се потвърди, че пластмасата ще е безвредна за околната среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР