Русенски институции изпратиха съболезнователни писма до семейството на починалия вчера

...
Русенски институции изпратиха съболезнователни писма до семейството на починалия вчера
Коментари Харесай

Русенски институции изпратиха съболезнователни писма до семейството на Игнат Канев

Русенски институции изпратиха съболезнователни писма до фамилията на умрелия през вчерашния ден канадски бизнесмен с български генезис, донор, " Доктор хонорис идея " на Русенския университет и почетен жител на Русе Игнат Канев.

" С дълбока тъга узнахме за кончината на нашия огромен другар, спомоществовател и донор, " Доктор хонорис идея " на Русенския университет - Игнат Христов Канев (1926-2020). Със своя живот и активност той ни научи, че единственото същинско благополучие идва от основаването на благополучие за другите ", споделя ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев в съболезнователно писмо до фамилията на Канев.

В него той напомня, че от 2012 година Игнат Канев свързва името си вечно с висшето учебно заведение в Русе, откакто с поддръжката му е издигнат модерният конферентен комплекс " Канев център ". Подпомагал е и със стипендии студенти от университета.

От Университетската болница " Канев " също изпратиха съболезнователното писмо.

" Страната ни изгуби един популярен човек с несклоняем дух, който отдаде цялата си сила за възраждането на общество от мислещи, будни и положителни хора. Ние, от Университетска болница " Канев ", сме признателни, че имахме шанса да се докоснем до неговия величествен дух. Благодарни сме, че през последните години успяхме да спечелим неговото доверие. Винаги ще помним устрема му към непрекъснато развиване и рационализиране за построяването на по-добро общество ", декларират от УМБАЛ " Канев " в Русе.

Игнат Канев оказа огромна финансова поддръжка в последните години. С дарения на благотворителната фондация " Игнат Канев " бяха актуализирани отделенията по диализно лекуване и по трансфузионна хематология, както и педиатричното поделение. Изградена бе и детска площадка в двора на болничното заведение.

В своето писмо кметът на Русе Пенчо Милков декларира, че с живота и активността си, с правилата си, роденият в русенското село Горно Абланово Игнат Канев е дал образец и посока на доста българи и е потвърдил, че ние като народ сме работливи, упорити и мощни.

" Убеден съм, че генерации след нас ще следват пътя, който ни уточни Игнат Канев ", написа Милков.

В съболезнователна депеша регионалният шеф на Русе Галин Григоров споделя, че Канев ще бъде запомнен с достойнство, достолепие и героизъм, а също и с нестихващия си ентусиазъм за правене на положително.

Председателят на Общинския съвет на Русе Иво Пазарджиев показва, че Игнат Канев е индивидът, стимулирал хиляди младежи да следват фантазиите си, колкото и невъзможни да наподобяват те, индивидът, който ни научи, че няма невъзможни неща.

Последното посещаване на Игнат Канев в Русе беше през октомври предходната година. Тогава в крайдунавския град той участва на освещаването на поделение
" Диализно лекуване " към УМБАЛ " Канев " и на откриването на музейна колекция " Животът на Игнат Канев ", която се обитава в построения от него културен дом в родното му село Горно Абланово. Експозицията включва серия постери с богат образен материал, които описват историята на българското момче, напуснало България и тръгнало към ориста си едвам на 14-годишна възраст, с цел да се трансформира в един от преуспелите предприемачи и филантропи на Канада.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР