Русенски екип от биолози за трети път участва в изложба

...
Русенски екип от биолози за трети път участва в изложба
Коментари Харесай

Рисунки от бактерии: екип от биолози в Русе участва в изложби

Русенски екип от биолози за трети път взе участие в галерия със свои рисунки, които се вършат от живи бактерии. Инициативата се заражда преди години в профилирано научно издание. Целта е участниците да развихрят въображението си и да покажат креативните си заложби.

Русе

В екипа, който основава картините с бактерии, е Татяна Малакова, която е биолог в лабораторията на Университетската болница „ Канев " в Русе. Тя и нейни колежки към този момент са усвоили тънкостите на рисунките. За платно им служи плосък стъклен съд, на дъното на който има подложен гел, а за четка употребяват специфичен апарат.
Татяна Малакова - биолог в Микробиологична лаборатория, УМБАЛ " Канев " - Русе: Процесът на изобразяване с бактерии стартира с това да изберем подобаващи бактерии, които могат да образуват пигменти.
Живите организми имат червен, зелен кафяв или различен цвят, описват микробиолозите. За да стане картината, първо се взема от избран тип бактерия и се рисува с нея на дъното, след това се вършат очертанията с другия цвят.
Татяна Малакова: След като нарисуваме рисунка е нужен интервал на обработване на бактериите, който е от 24 часа на 37 градуса, тогава бактериалната просвета става забележима с просто око.
Картините обаче имат къс интервал на битие - до 2 седмици и то в случай че се съхраняват в ледник. Все отново биолозите предизвестяват, че дилетанти не трябва да се пробват да рисуват с бактерии, тъй като при избрани условия те могат да станат рискови и да причинят зараза.

Първият художник, рисувал с тази изразна техника, е не какъв да е, а самият Луи Пастьор. Човекът, на който науката дължи откриването на имунизациите, пастьоризацията и бактериалната ферментация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР