Ruse24.bg България е на 48 място сред общо 200 страни по

...
Ruse24.bg
България е на 48 място сред общо 200 страни по
Коментари Харесай

България зае 48-мо място в света по ефективност срещу вируса

 Ruse24.bg България е на 48 място измежду общо 200 страни по света по сложна оценка на оправянето с епидемията от ковид, като тя включва оценка на успеваемостта от наложената карантина, степента на подготвеност и реакция на опазването на здравето, стопанската система и цялостното деяние на държавното управление. Това сочи разбора на консорциума Deep Knowledge Group. Резултатите от него имат за цел да се помогне на хората и държавните управления да вземат осведомени решения, които да усилят оптимално потребните резултати.

Консорциумът е с нестопанска цел и е учреден през 2014 година в Хонконг.

В момента най-сигурната страна в света във връзка с COVID-19 e Швейцария, сочат резултатите от разбора. Най-опасната страна е Южен Судан, и тя се подрежда в дъното на класацията на 200-то място.

Въпреки че е на девето място в света по брой инфектирани /според Института Джонс Хопкинс – общо инфектирани над 185 хиляди, 8770 умряли и 62 новозаразени за днес/, Германия се подрежда на второ място в класацията за най-сигурна страна. Първоначално страните, които биха могли бързо да реагират на рецесии и имаха високи равнища на подготвеност за незабавни обстановки, се класираха на най-високо място. През месеците на пандемията, обаче, класацията претърпя обилни промени – в този момент страните с устойчива стопанска система се класират по-високо. " Швейцария и Германия реализират позициите №1 и №2 в този нов специфичен случай, особено заради устойчивостта на стопанската система си и заради деликатните способи, по които те се пробват да облекчат блокираните си стопански системи без да се излагат на риск публичното здраве и сигурност ", се споделя в изследването.

На трето място е Израел, на четвърто – Сингапур, следват Япония, Австрия, Китай, и др.Консорциумът слага страни като Гърция и Турция на по-предни места от България, надлежно – на 34 и 37 място. След България се подрежда даже Съединени американски щати – под номер 58, тъкмо след Румъния и на две места пред Русия.

От всички индикатори, които са изследвани от анализаторите, България събира най-вече точки, играещи съществена роля за образуването на комплексната оценка, в категория " Ефективност на държавното управление в оценката и ръководството на риска от пандемията ". Най-малко точки страната ни събира в категория " Готовност на здравната система за реакция при изключителни обстановки ".

Докладът се основава на 130 количествени и качествени параметри, и на над 11 400 насочни точки в категории като успеваемост на карантината, мониторинг и разкриване на случаите, подготвеност на здравната система на страната, и ограничения на държавното управление. Данните се събират от публично налични източници, в това число Световната здравна организация, Университета Джонс Хопкинс, CDC, Worldometers и други. Всеки параметър получава съответен коефициент на тежест или значителност и се употребява като насочна точка на анализаторите.

Показателят, по който България събира доста точки, е успеваемостта на наложената карантина. По отношение на това България се издига в класацията и доближава до 42-ро място. Нова Зеландия, Сингапур и Швейцария са челната тройка, а на последно място се подреждат страни като Тунис, Монголия и Армения.

Най-лошият индикатор, в който откривателите подреждат България на 72-ро място измежду страните, е във връзка с готовността на лечебните заведения да реагират на незабавни случаи, свързани с ковид.

С някои разлики в обособените категории, нужни за образуването на комплексната оценка, страната ни се подрежда по сбор точки паралелно до Тайланд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР