Русе. За втора поредна неделя и за четвърти път тази

...
Русе. За втора поредна неделя и за четвърти път тази
Коментари Харесай

Областният управител на Русе Борислав Българинов отправя апел към жителите на региона да излязат и да гласуват

Русе. За втора поредна неделя и за четвърти път тази година българите ще отидат до урните. Днес на балотажа ще изберем президент и вицепрезидент за идващите пет години. Един против различен се изправят кандидат-президентските двойки Румен Радев, Илияна Йотова и Анастас Герджиков, Невяна Митева. Резултатите от гласуването на русенци се чака да станат ясни до на следващия ден на обед. И този път, както и на предходните избори предходната неделя, 100 % от контролните разписки от машинния избор от секционните изборни комисии ще бъдат преброени. Това се прави по решение на Централната изборна комисия, като задачата е гарантиране доверието в изборния развой и унищожаване на всякакво подозрение за спекулации с машинното гласоподаване. Това оповестиха от пресцентъра на регионална администрация - Русе . Областният шеф Борислав Българинов насочва още веднъж зов към жителите на района да излязат и да гласоподават, тъй като по този метод показват ангажираност и угриженост за бъдещето на страната. Припомняме, че в послание към жителите на региона Българинов уточни, че „ единствено единни можем да спрем рецидива на подправените обещания и лъжливите очаквания “. „ Смятам, че всички ние имаме потребност от самостоятелна фигура, която да продължи градежа на една съвременна, сигурна и честна България, където младежите сполучливо да осъществят капацитета си. Затова дано гласуваме на следващия ден! Аз не се опасявам да направя избор! Ще гласоподавам, тъй като знам, че способствам за по-смисленото ни на следващия ден, където корупцията, безочливостта и устрема за персонални облаги са част от предишното. “, съобщи още Българинов.

Навсякъде в страната изборният ден към този момент стартира. Неговият край е разгласен за 20.00 часа, само че по изключение там, където има чакащи да гласоподават, той може да бъде продължен с още час, т.е. до 21.00 ч. По традиция изборният ден първо стартира за част от сънародниците ни в чужбина. Първи опцията да гласоподават са имали българите в Крайстчърч в Нова Зеландия. Това е станало тъкмо в 20.00 часа българско време нощес. Там обаче хартиените бюлетини не са стигнали в точния момент и от ЦИК са взели решение те да бъдат разпечатани на място. По думите на заместник-председателя на ЦИК Росица Матева ще бъдат разпечатани толкоз бюлетини, колкото са гласоподавателите. Подобен ход се е наложил и в две от секциите в Аделаида и в Бризбърн, както и в Съединени американски щати в Сейнт Луис.

Два часа след Нова Зеландия стартира и гласуването в Австралия. Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас на втория тур за президент и вицепрезидент в общо 749 секции в 68 страни. Най-голям е броят на изборните секции във Англия и Турция – надлежно 132 и 126. Българските жители могат да гласоподават в разнообразни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в Съединени американски щати, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия.

Малко по-късно от Областната администрация ще оповестят индормация за това по какъв начин е почнал изборният ден в Русе и района. До към час ще стане ясно дали всички секции са отворили, както и дали във всички 292 секции в района, където се гласоподава с машини, електронните устройства са стартирани сполучливо. Подробна информация по време на изборния ден може да следите на уеб страницата на Областна администрация – Русе:, както и на формалната Фейсбук страница на институцията:.

Секциите в област Русе са общо 342, като 324 от тях са стационарните. Във всички секции са ангажирани общо 2 890 члена на секционни изборни комисии. По шест са ковид-секциите, преносимите секции за хора с увреждания, както и тези в обществените институции. В 292 от секциите в района ще се гласоподава машинно, като в 48 от тях ще има по две машини. По две машини ще има в 42 секции в Русе, три в Бяла, една в Две могили и по 1 в ценовските села Новград и Долна Студена.

Предварителните данни сочат, че право на избор имат малко над 203 000 поданици на региона, а за община Русе те са към 144 600. Точната численост ще бъде оповестена по-късно денем.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР