Русе. В областта са констатирани 3 нови случая на африканска

...
Русе. В областта са констатирани 3 нови случая на африканска
Коментари Харесай

Русе: В областта са констатирани 3 нови случая на африканска чума при диви свине в селата Просена, Мечка и Писанец

Русе. В региона са установени 3 нови случая на африканска чума при диви прасета в селата Просена, Мечка и Писанец. Заместник регионалният шеф на Русе Свилен Иванов дружно с доктор Николай Ненов от Областната дирекция по сигурност на храните организираха съвещание на Постоянно настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия по отношение на усложнената конюнктура във връзка с заболяването африканска чума по свинете на територията на региона. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе . По време на съвещанието беше посочено, че през актуалната седмица в региона е установено едно ново огнище на болестта в промишлена свинеферма в село Караманово, с което броят на потърпевшите свинекомплекси от вируса в района става четири. От през вчерашния ден там е почнало и умъртвяването на всичките 4500 свине, като процесът се е забавил заради нуждата от смяна мястото на площадката за загробване. Също по този начин от понеделник насам са регистрирани 3 нови случая на заболяването при диви прасета в селата Просена, Мечка и Писанец.
Извършва се и обстоен разбор на биосигурността в изумените свинекомплекси, с цел да могат да се подхващат всички нужни ограничения при осъществяването на новите зареждания на обектите със прасета. В тази активност оказва помощ и екип от Германия, които ще изготви детайлна експертиза на всички наранени индустриални ферми от Северна България.
Отчетен беше и общият брой на евтаназираните към днешна дата свине, който е 70 440, като в него не са включени умъртвените през вчерашния ден животни в свинекомплекса в с. Караманово. Все още не е завършило и умъртвяването на прасетата от свинефермата в с. Голямо Враново заради питане от страна на притежателите към Министерството на земеделието, храните и горите за възможна опция за опазване на част от отглежданите животни.
Важно е да се означи, че наклонността на национално равнище все още е повишение броят на случаите на африканска чума по диви прасета.
В рамките на съвещанието бяха прегледани и две заявление от Държавното горски стопанство в Бяла и Държавно ловно стопанство „ Дунав “ в Русе за достъп до инфектирана зона.
В умозаключение, в понеделник се чака всички изискуеми документи от страна на общините за подкрепяне на притежателите на непринудено умъртвените свине, отглеждани в стопанства вид „ заден двор “ да бъдат предадени в Областна администрация - Русе и надлежно регионалният шеф да ги утвърди. Още в понеделник е планувано да се организира и идващото съвещание на Областна епизоотична комисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР