Русе. Съкровището от Борово, меден слитък и кремъчни ядра за

...
Русе. Съкровището от Борово, меден слитък и кремъчни ядра за
Коментари Харесай

Съкровища от Русе заминават за Чикаго, Ню Йорк и Гатино, Квебек

Русе. Съкровището от Борово, меден слитък и кремъчни ядра за праисторически ножове от Регионален исторически музей - Русе отпътуват на странствуване оттатък океана, оповестиха от музея . От през днешния ден стартира подготовката за гостуването им в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Музеят Фийлд в Чикаго (Field Museum), Института за проучване на Античният свят в Ню Йорк (Institute for the Study of the Ancient World) и Канадският музей за история в Гатино, Квебек (Canadian Museum of History).
Изложбата се приготвя от няколко години от екипа на проф. Уилям Паркинсон, началник на отдела по Антропология в музея Фийлд, където преди време работеше и доктор Диляна Иванова, русенски етнолог.

Нейната дълготрайност ще бъде до март 2025 година Названието на изложбата е - Проектът Първите крале на Европа показва: Ритуал и памет: Древните Балкани и оттатък тях. В изложбата вземат присъединяване 11 страни, както и голям брой музеи, множеството от които са сътрудници на Русенския музей по разнообразни интернационалните планове, като Археологическия музей в Загреб, Националните музеи на Унгария и Словения, Регионалният музей Йоханеум в Грац.

От българска страна вземат участие Националния исторически музей в София, както и Регионалния музей във Варна. Изложбата се опира на археологически материали, с цел да показа антропологически роман за появяването на неравенства сред хората в античните общества, както и знаците, които ги показват.

Спира се на обмена и домонетните форми за замяна, съкровищата и знаците на властта, на идоли и амулети, които демонстрират стадии на обожествяване на естествените сили. Изложбата, която се концентрира върху Балканите и територии към тях акцентира значимото място на района за развиването на културата, вярванията и изкуството по света.

Представянето на тази нова по дух и наличие галерия, друга от „ тракийските изложения “, с които страната ни се демонстрира от времето на социализма, вписва България в подтекста на значимите места, където се заражда международната просвета. Важен миг при основаването ѝ е съществуването на български общности на американския континент, както и опита на Музея Фийлд в работа с българската общественост в Чикаго, която в последните години отбелязва националния празник 3 март в пространствата на този музей.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР