Русе. Русе има огромен потенциал като туристически регион и може

...
Русе. Русе има огромен потенциал като туристически регион и може
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова откри в Русе кръгла маса „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“

Русе. Русе има голям капацитет като туристически район и може да бъде с водеща роля в развиването на културно-историческия туризъм изключително откакто градът към този момент е седалище на Българо-румънския механически секретариат по предпочитана област 3 на Дунавската тактика. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на кръгла маса за обществено разискване на културно-исторически туристически маршрут „ Римска граница на територията на трансграничния район Румъния-България “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Инициативата е в границите на плана Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 година и е с водещ сътрудник Асоциацията на дунавските общини „ Дунав ” (АДО). В кръглата маса взе участие и кметът на община Русе Пламен Стоилов.
„ Целта на плана е да се подтиква потреблението на общото културно завещание в трансграничния район посредством развиване и промотиране на интегрирания туристически артикул. Министерството поддържа основаването на взаимни туристически направления и услуги, ориентирани както към обичайните пазари, по този начин и към нови далечни дестинации като Китай, Индия, Япония и други “, сподели министър Ангелкова. Тя добави, че сега се изследва опцията за основаването на общи артикули с Гърция, Румъния и Сърбия, които да са ориентирани към китайския пазар. „ Страната ни има какво да предложи на китайските туристи, като през 2016 година е регистриран растеж от 24% по отношение на 2015 година “, акцентира министър Ангелкова.
Тя добави още, че новият туристически маршрут „ Римска граница на територията на трансграничния район Румъния-България “ ще надгради осъществените преди две години планове на Съвета на Европа „ Пътят на римските императори “ и „ Пътят на виното “. По думите ѝ това демонстрира напъните, полагани за промотирането на Русе като туристическа дестинация пред перспективни пазари като Индия и Япония, които Световната организация по туризъм (СОТ) прави оценка високо като източник на доходи за туризъм. „ Хубаво е да сме готови със взаимни артикули за далечните пазари. Това е предизвикателство за идващите 5 години. Анализите демонстрират, че 11% от чужденците, които посещават България, идват за културен туризъм “, означи министърът.
„ Радвам се, че Община Русе е толкоз дейна и поставя старания за осъществяване на капацитета в региона за туризма “, сподели още министър Ангелкова. По думите ѝ с изключение на рекордна за целия български туризъм, 2016 година бе извънредно сполучлива и за Русенския район с растеж над 5% на пренощувалите лица и с над 11% нарастване на приходите.
„ Русе е център на Дунавския туристически регион и в града ще бъде седалището на организацията за ръководството му. Министерството на туризма ще подкрепи основаването и действието на организациите на туристическите региони със средства по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, сподели министърът.
Пред публицисти след кръглата маса министър Ангелкова разяснява, че ще поддържа дунавските общини и персонално община Русе в напъните да се предизвикват промени в Закона за водите, с цел да може да се употребява крайбрежието на река Дунав и то да се трансформира в привлекателен център за привличане на туристи. Това ще разреши на регионалните шефове и общините в зоните към реката да се обособят центрове за отмора на жителите и на туристите, изключително през лятото. „ Богатството, което природата ни е дала, би трябвало да се развива, с цел да привличаме повече български и задгранични туристи “, съобщи министърът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР