Русе. Проведе се заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична

...
Русе. Проведе се заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична
Коментари Харесай

Русе : ОДБХ ще бъде приведена в състояние на повишена епизоотична готовност с цел недопускане разпространение на заболяванията Инфлуенца по птиците и Африканска чума по свинете в областта

Русе. Проведе се съвещание на непрекъснато настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия в Русе. То беше водено от Свилен Иванов, заместител регионален шеф на област Русе. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе . Повод за привикване на съвещанието беше влошената епизоотична конюнктура в страната във връзка с заболяването Инфлуенца по птиците (грип) и незабавната нужда от предприемане на ограничения за попречване разпространяването на болестта на територията на цялата страна. По време на съвещанието бяха разисквани и ограничения за попречване разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете. С цел предотвратяване и недопускане пораждане и разпространяване на болесттите Инфлуенца по птиците и Африканска чума по свинете на територията на област Русе, Областна дирекция по сигурност на храните в Русе ще бъде приведена в положение на нараснала епизоотична подготвеност. Също по този начин ще се прави непрекъснат ветеринарномедицински надзор за съблюдаване на ограниченията за биосигурност в птицевъдните и свиневъдните обекти, като кметовете по обитаеми места и притежателите на птицевъдни и свиневъдни обекти ще бъдат непрестанно осведомени за настоящата епизоотична конюнктура.
На съвещанието бяха набелязани и характерни ограничения по отношение на предварителната защита на инфлуенцата по птиците и африканската чума по свинете.
Във връзка с неразпространение на грипа по птиците се реши да се правят инспекции с представителите на орнитоложките, ловно-рибарските сдружения и държавните лесничейства за съществуване на заболели и умрели диви мигриращи птици. Предвижда се недопускане излизането на птици отвън дворовете на стопаните и контакт сред домашни и диви птици, запазване на фуража в закрити пространства и да се прави засилен надзор при превозването и предвижването на птиците, както и предприемането на засилени ограничения за следене придвижването на птиците.
Относно попречване разпространяването на африканската чума по свинете беше взето решение за неотложно информиране на формален ветеринарен доктор за всички открити умрели диви прасета, смяна на здравния статус, държание и промени, открити по вътрешните органи при първична обработка на отсреляните диви прасета. Освен това ще се прави непрестанен надзор във връзка с обезвреждането на остатъчни количества хранителни боклуци от кетъринг на плавателните съдове, идващи от страни, в които е открито болестта. На съвещанието беше гласувано още да бъдат подхванати засилени ограничения за следене придвижването на домашни прасета и по-строг надзор на персоналния багаж на пасажери, идващи от страни с открита африканска чума.
Предвид изострената епизоотична конюнктура в страната кметовете на общините на територията на област Русе неотложно би трябвало да провеждат свикването на общински епизоотични комисии.
От Областна дирекция по сигурност на храните показаха подробни презентации по отношение на метода на разпространяване и рисковете от птичи грип и африканска чума по свините.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР