Русе посрещна новите си златни спортисти, които върнаха позабравената слава

...
Русе посрещна новите си златни спортисти, които върнаха позабравената слава
Коментари Харесай

Русе посрещна златните европейски медалисти по щанги

Русе посрещна новите си златни спортисти, които върнаха позабравената популярност на българските щанги. Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев се завърнаха удома, откакто станаха първенци на Европейското състезание по повдигане на тежести в Москва.

20-годишната Надежда даде първи очаквания за положително показване на българските участници на Европейското състезание по повдигане на тежести. Тя преодоля доста проблеми през последните години, само че се завърна на най-големия подиум на континента със златния орден в категория до 45 кг с общ резултат от 155 кг в дуела.

" Имах много травми, имах проблеми с допинга преди няколко години. Всички тези неща доста ме мотивираха да не се отхвърлям и да продължа да се боря и в последна сметка се качих на най-горната стълбичка. Усещането е неописуемо ", показа тя.

След изхвърлянето и изтласкването в категория до 55 кг Ангел Русев се окичи със златото, откакто събра 258 кг с 10 над втория Валентин Янку от Румъния.

" Бях сносно квалифициран и бях и за международен връх, и за европейски и за златния орден ", сподели той.

Въпреки вдигнатите тонове в подготовката през последната година, триумфът на Стилян Гроздев в категория до 61 кг не беше елементарен след несполучливо начало в изтласкването.

" Свалях много килограми за това съревнование, а самото придвижване
изтласкване е по-силово. Там се изисква повече мощ, там техниката не играе доста роля и също това си сподели въздействие свалянето на килограми. В най-лошия случай знаех, че ще взема орден, бях сигурен, обаче за какво да не е златен ", разяснява Стилян.

Гроздев даже гледа самоуверено и към Олимпийските игри в Токио, откъдето чака:

" Минимум орден от Олимпиадата. Това е идващото съревнование ", добави той.

А персоналният треньор на русенските състезатели Радослав Атанасов, който беше непроменяемо до тях в Москва, не пропусна да регистрира сериозния труд на своите ученици.

" Аз им се чудя на тези състезатели по какъв начин устояха и физически,
и душевен на това натоварване, на тия ограничавания, ограничения. Те са същински мъже, даже и девойките ", сподели треньорът им.

Зад триумфите на щангистите стоят и напъните на управлението, което е основало нужните условия за подготовка в града.

" Тази зала е за високо спортно майсторство на клуба, плюс другите ни зали, които са по учебните заведения, където се организира първичната подготовка. Това е системата, по която работим ", съобщи доктор Кирил Панайотов, ръководител на ТСК " Русе ".

Затова и в Русе са уверени, че идващите Надежда, Стилян и Ангел са към този момент в залата и се готвят за своите триумфи.

Репортер: Андрей Кючуков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР