Русе отново поведе в класацията за мръсен въздух. В последните

...
Русе отново поведе в класацията за мръсен въздух. В последните
Коментари Харесай

Русенци отново дишат най-мръсен въздух

Русе още веднъж поведе в класацията за замърсен въздух. В последните дни концентрацията на фини прахови частици в регионалния град е близо три пъти над нормата, съобщи Bulgaria ON AIR.

Средно за година се следят 35 превишения на нормата за фини прахови частици във въздуха. От началото на годината това се е случвало към този момент 10 пъти. Половината от тях са през последните 5 дни.

" Хората се умориха, към този момент единствено пишат, не им се върви по митинги. Отново чакаме да забележим ще има ли смяна в институциите, когато се смени политическата власт ", съобщи Владислава Гарвалова, представена от малкия екран.

Русенци считат, че на казуса с въздуха се обръща внимание единствено по избори, само че той остава неуреден.

" Имам в телефона си за премерване на въздуха и проследявам това нещо и много постоянно се дава замърсяване ", споделя Господинка Николова.

Проблемът обаче не е стеснен до Русе. Той е следван от Горна Оряховица, където през вчерашния ден бе маркирано превишение на нормите от 2,15. София не изостава, като в някои квартали превишението при започване на седмицата бе съвсем двойно (Надежда - 1,99). С сходни стойности след тях се подреди и Плевен във вчерашния ден (1,91). В класацията попадат и Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и други.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда дават две съществени аргументи за превишените правила. Първата и оказваща най-голямо въздействие е отоплението с твърди горива. На второ място са климатичните условия.

" Високо налягане, безветрие, мъгла, които задържат отделяните от битовото отопление излъчвания и те остават над града. Отделно има въздействие преносът, който сега се откри, че идва от Сахара на фини прахови частици - това в допълнение натоварва и по тази причина са тези превишения ", счита началникът на отдел " Въздух и нездравословни физични фактори, води, КПКЗ и ОХВ " инж. Христо Милков.

А на дневен ред остава и въпросът за слагане на станция за премерване на органичните замърсители.

" Тази по този начин чакана станция да мери тежка органика все не идва. Правят се някакви комисии, пишат се някакви писма, ситуацията всяка година е едно и също и дори става по-зле ", добави Владислава.

Според декларирания график към районната лаборатория, станция на Агенцията по околната среда и водите ще прави измервания 4 пъти в годината.

" Към момента станцията, която Община Русе вероятно ще закупи или ще вземе чартърен, към момента нямаме изясненост и къде ще бъде ситуирана ", добави Милков.

Преди дни трябваше да се организира съвещание на краткотрайната комисия по въздуха в града, само че то бе отсрочено. Все още не е планувана нова дата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР