Русе. Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа.

...
Русе. Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа.
Коментари Харесай

Шестима души са починали, а други трима са трайно инвалидизирани в следствие на трудови злополуки през изминалата година в Русенско

Русе. Отбелязваме Световния ден за сигурност и здраве при работа. На тази дата всяка година цялата международна общност показва почитта и солидарността си към починалите и потърпевшите при трудови злополуки и техните фамилии. По-рано през днешния ден представители на КНСБ-Русе, Областната администрация и Дирекция „ Инспекция по труда “ поставиха цветя пред паметната плоча на постройката на Инспекцията по труда. За страдание през 2021-а в област Русе са умряли шест души при трудови злополуки, а други трима са останали трайно инвалидизирани. Това оповестиха от Областна администрация – Русе .
Националните данни за миналата година сочат, че от Инспекцията по труда са направили близо 41 000 инспекции в над 33 000 предприятия в страната с 1 416 948 работещи лица в тях. 7533 от инспекциите са били по подадени сигнали. Установените нарушавания са над 181 000, като близо 52% от тях са били свързани със здравословните и безвредни условия на труд, а останалите са касаели нередности в трудовите правни отношения, а една дребна част – под 1% е била обвързвана с неизпълнени преди този момент наставления.
Най-много нарушавания на нормите за организация и ръководство на активността за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд са открити в стопански браншове на търговията и строителството, следвани от растениевъдството и ресторантьорството. В тази област превес имат нарушаванията, свързани с образуване, осъществяване и документиране на инструктажа и образованието за безвредно осъществяване на индустриалната активност – почти 22 000, следвани от нарушаванията по оценката на риска – 10 271 и вътрешните актове по здравословни и безвредни условия на труд – 1910. Управлението на активността за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд е в основата на предварителната защита на трудовите злополуки, защото с тази активност се регламентират разпоредбите за сигурност и здраве при работа и реализирането на надзор по метод, който да подсигурява тяхното съблюдаване. На последващо място са нарушаванията, касаещи обезопасеността на работното съоръжение и софтуерните процеси. От тях с най-голям условен дял са установените нарушавания, свързани с неосигурена отбрана от пряк и косвен досег до ел. ток – 3237. В региона на хигиената на труда най-често нарушаванията се отнасят до неосигурено санитарно-битово обслужване – над 2800 и непроведени медицински прегледи – близо 2400.
Колкото до получените в КНСБ сигнали излиза наяве, че главните проблеми, свързани с обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд в предприятията са свързани с работа при неподходящ микроклимат – 38,2 %, неналичието и/или потреблението на некачествени персонални защитни средства – малко над 27,4%. Сравнително висок е делът на сигналите, обвързван с неспазване на нормите за сигурност на работното съоръжение и софтуерните процеси – 9,5%.
В международен мащаб всяка година към 2 милиона служащи умират заради трудови злополуки или професионални заболявания. Ежегодно се записват по 270 млн. трудови злополуки и 160 млн. професионални болести. Същевременно загубите от трудови контузии, смъртни случаи и професионални заболявания възлизат на над 4% от международния БВП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР