Русе отбелязва днес 140 години от Освобождението си. Специален акцент

...
Русе отбелязва днес 140 години от Освобождението си. Специален акцент
Коментари Харесай

Русе отбеляза Освобождението си с историческа възстановка


Русе отбелязва през днешния ден 140 години от Освобождението си. Специален акцент в празника бе възстановката на посрещането на съветските войски в града, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Русе.

В нея се включиха членове на сдружение „ Традиция “ от разнообразни градове на страната, които пресъздадоха историческите събития от 1878 година

На 20 февруари ден преди 140 години военачалник Тотлебен влиза в града, съпроводен от 200 офицери, пехотна бригада и 3000 казаци. Той е бил посрещнат пред църквата „ Света Троица “ с самун и сол, а турският комендант Селим паша му е предал сабята си. Руските войски са били приветствани от свещеник Климент, който е прочут със светското си име Васил Друмев.

Подобна възстановка за Освобождението на Русе се прави за първи път. Специално за случая бе докаран и един от най-хубавите коне на един от русенските клубове.

Празникът пред църквата бе съпроводен с кръшни хора, след което с шествие всички присъстващи отидоха до Пантеона на възрожденците. Там се състоя празничен молебен и бяха поднесени венци, а по-рано в църквата „ Света Троица “ имаше работа от Русенския митрополит Наум. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР