Русе. Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със

...
Русе. Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със
Коментари Харесай

Русе: Областната епизоотична комисия набеляза мерки за недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете в областта

Русе. Областният шеф на област Русе Галин Григоров дружно със своя заместител Свилен Иванов свикаха съвещание на непрекъснато настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе . Поводът е записаното ново огнище на заболяването африканска чума по свинете в община Никопол, област Плевен.
В тази връзка бяха разисквани и признати ограничения, целящи недопускане разпространяването на болестта на територията на страната. Сред тях са привеждането на Областната дирекция по сигурност на храните в Русе в положение на нараснала епизоотична подготвеност. Също по този начин от Областната дирекция по сигурност на храните ще бъдат виновни и за провеждането на съвещания на общинските епизоотични комисии.
От своя страна Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското сдружение ще би трябвало неотложно да осведомят формалния ветеринарен доктор за всички открити умрели диви прасета, както и за смяна по вътрешните органи, открита при първична обработка на отстреляните диви прасета. Ловците са задължени да дават проба от отстреляните диви прасета.
Що се касае до кметовете и кметските наместници, то те ще би трябвало да участват на общинските епизоотични комисии, както и да осведомят органите на Министерство на вътрешните работи и Областната дирекция по сигурност на храните за нерегламентирано придвижване на прасета и развъждане на неидентифицирани такива в персоналните стопанства. В седем дневен период кметовете на общините би трябвало да изпратят информация, включваща околност, повърхност и GPS координати на терените, подобаващи за загробване на животните.
Не по-малко внимание се отделя и на обезпечаването на непрекъснат ветеринарномедицински надзор за съблюдаване ограниченията за биосигурност в свиневъдните обекти. От извънредно значение е притежателите на сходен вид обекти неотложно да осведомят обслужващия и формалния ветеринарни лекари при положение на нараснала смъртност при свинете. Същевременно очебийно беше, че единствено записаните стопани ще имат право на обезщетение при положение на евтаназиране.
По време на съвещанието беше показана и настоящата конюнктура в Европейския съюз. Най-голям брой огнища на заболяването при домашни прасета се следи в Румъния надлежно 1 277, като засегнатите животни са 80 783, а установените случаи на болестта при диви прасета са 439.
Изрично от страна на заместител регионалния шеф Свилен Иванов беше очебийно, че с помощта на подхванатите ограничения досега, както и на отличната съгласуваност сред всички институции от района на територията на региона, не е позволено нахлуване на болестта. Отправен беше и зов към медиите за разпространяване на информация за етиологията, пътищата за разпространяване и последствията от заболяването.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР