Русе е един от градове с най-много предприятия на територията

...
Русе е един от градове с най-много предприятия на територията
Коментари Харесай

Въздухът на Русе: Защо проблемът остава нерешен?

Русе е един от градове с най-вече предприятия на територията си. Според локалните хора точно те са една от аргументите за нечистия въздух в града.

Миризми на разнообразни субстанции като ацетон и бакелит предизвикат жителите на Русе ежедневно да показват възмущението си от въздуха, който дишат. На територията на града има повече от 1300 предприятия.
Протест за по-чист въздух в Русе: Блокираха достъпа до „ Дунав мост ” Хората не одобряват изказванията на екоинспекцията, че всички индикатори са в норма
„ От източната страна на Русе се намира една индустриална зона. Тя обгръща Топлоелектрическа централа Русе и едно бивше летище, на което са ситуирани няколко завода, малко зад тях стартира огромна химическа индустриална зона…”, изясни Ростислав Кандиларов – учител в Русенския университет.

От западната страна има още една индустриална зона, която се занимава с бои и лакове. Така според от посоката, в която духа вятърът, градът се обгазява с разнообразни миризми - изяснява физикът Ростислав Кандиларов.

„ Всички жители, които подаваме недоволства, към началото на декември стопираме да пускаме сигнали, тъй като сигналът би трябвало да е непрестанен... в един миг рецепторите претръпват”, показва още Ростислав Кандиларов.

Снимка: btvnovinite.bg

Недоволните провеждат митинги към този момент 10 години.

„ Това, което се прави в Русе, е беззаконие… ние не приказваме за нормално замърсяване, а приказваме за замърсяване с химически субстанции…. Говорим за ацетон, за формоалдехид, неща, които са свързани с тежката индустриална химия”, отбелязва и Петър Костов.

Преди няколко дни поданици били обезпокоени от черни облаци.

Мария Радулова споделя, че дори сажди падали по хората, само че не е ясно дали са от Румъния, дали от някой завод…

Снимка: btvnovinite.bg
От екоинспекцията в града признават, че непрекъснато получават сигнали. При инспекции в предприятията обаче не установяват нарушавания.

Според Любимир Атанасов, от РИОСВ-Русе, тази година няма открити нарушавания на нито един от операторите по сложни разрешителним, тъй че няма наказания.

Според локалните миризмите са най-вече рано заран и късно вечер.

Местните упрекват един от заводите за мощната миризма в източната зона на града. Преди две години компанията е била санкционирана с половин милион лв.. Оттам ни отхвърлиха достъп, само че документално обявиха за bTV, че от този момент заводът е почнал планове за понижаване на нездравословните излъчвания.

В града са ситуирани станции за премерване на замърсяването на въздуха. Има и пробна система.

Това е единствената машина в България, която мери миризми. Тези цилиндри са цялостни с пликове, които при подаден сигнал се пълнят с въздушна проба за 5 минути. Тази проба се изпраща в Италия със аероплан – за 30 часа, с цел да се изследва.
Независими данни: Най-мръсен е въздухът във Видин и Русе Най-чист е бил през предишния отоплителен сезон в Стара Загора
До този миг тестванията не са посочили отклоняване от нормата. Станциите за премерване на замърсяването на въздуха обаче демонстрират, че постоянно има превишение на фини прахови частици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР