Румен Соколов Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова

...
Румен Соколов Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова
Коментари Харесай

Румен Соколов и Йордан Чомпалов са кандидатите за зам.-председатели на КФН

Румен Соколов

Председателят на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова внесе в Народното събрание своите номинации за постовете на двамата зам.-председатели с изтекли мандати. Да дава отговор за надзора над капиталовата активност е препоръчан икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов. Според процедурата след не по-малко от 12 дни те би трябвало да бъдат изслушани в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, а по-късно кандидатурите би трябвало да бъдат подложени на гласоподаване в Народното събрание. За разлика от досегашната процедура за политически боричкания и партийни кандидатури, този път излъчените претенденти наподобяват напълно пристигнали от бизнеса и по информация на " Капитал " са персонални номинации на Караиванова, а не на ГЕРБ.

Кои са претендентите От 2006 година насам кариерата на Румен Соколов е обвързвана с Българска фондова борса, която в случай че бъде определен за поста, ще бъде под надзора му. До април 2010 година той е основен специалист, отговарящ за привличането на нови емитенти. След това е шеф на дъщерното сдружение на БФБ " Сервиз финансови пазари ", което оперира платформата за откриване на информация от емитенти X3news. През годините преди този момент е работил като публицист (в " Капитал " и Reuters), бил е и член на борда на медийната компания " Инвестор.БГ ", а също и капиталов съветник ( " СИИ секюритис " ).

Ако бъде определен, ще поеме поста на зам.-председател, ръководещ " Надзор над капиталовата активност ", който беше овакантен в края на 2014 година от Николай Попов. От тогава функционалностите му се извършват от члена на КФН Владимир Савов, който съвместява и отговорностите си по разбор и оценка на рисковете на финансовите пазари, рационализиране на надзорната процедура и отбрана ползите на вложителите, застрахованите и обезпечените лица. Йордан Чомпалов е юрист, като от 2001 година е съучастник в адвокатска фирма " Димитров, Чомпалов и Тодорова " (DTT). Има опит като съветник по редица обществени излъчвания и първични обществени предлагания през годините оттогава. Преди това от 1996 година работи в предшествника на КФН - Държавната комисия по скъпите бумаги, като в интервала 2000-2001 доближава до член на регулатора. В представянето му се подчертава на опита му и приноса му в създаването на нормативната уредба за финансовите пазари в България.

При сполучлив избор той ще смени на поста Ангел Джалъзов, чийто мандат изтече още през юли 2014 година През 2015 всичките девет частни пенсионни сдружения, които той надзирава, желаеха оставката му, поради изказванията му, че от 2004 година са отчели негативна действителна рентабилност. Той беше най-довереният заместител на предходния ръководител на КФН Стоян Мавродиев и един от малцината, които не са влизали в пряк спор с него.
Още по тематиката
При настоящия модел на прехрана регулаторът не може да бъде ефикасен

Процедурата по желание на ръководител на КФН ще стартира идната седмица и задачата е да завърши до края на юли
Какво следва

Двете номинации бяха подадени на 12 юли в крайния период избран от депутатите, като те ще бъдат единствените обсъждани. Причината е, че по закон само ръководителят на КФН има право да номинира свои заместници, а в случай че някой от тях не бъде утвърден, ще се премине към нова процедура. Затова по този начин и две години Стоян Мавродиев не излезе с номинации за постовете на Джалъзов и Попов и комисията последните три години към този момент оперира в понижен състав от четирима души, от които единствено трима в мандата си.

Ако изборът мине сполучливо съставът на КФН ще се попълни и най-малко три години не се обрисуват нови рокади. Третият зам. ръководител по застраховането - Ралица Агайн беше определена при започване на 2014 година с шестгодишен мандат, а Владимир Савов - в края на същата година. Председателят Карина Караиванова пък пое поста преди година и има мандат до 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР