Румен Радушев e заместник-началник сектор Банкиране на дребно и член

...
Румен Радушев e заместник-началник сектор Банкиране на дребно и член
Коментари Харесай

МВА обучението влияе както на кариерата, така и на личностното израстване

Румен Радушев e заместник-началник бранш " Банкиране на дребно " и член на Изпълнителния комитет в Пощенска банка. Притежава богат професионален опит, добит през последните 20 години на разнообразни позиции във водещи банки на българския пазар. Притежава магистърска степен (MBA) от Westminster Business School, Лондон и по " Финанси " от УНСС.

Към каква персонална и професионална смяна се стремяхте посредством образованието си в магистърска стратегия по бизнес администрация (МВА)?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Като управител, отговарящ за развиването на продажбите на финансови артикули и услуги в австрийска банка в България, всекидневно се сблъсквах с разнообразни мениджърски провокации, за които в университета не бе ставало и дума. Работих интуитивно и се стремях самичък да намеря подобаваща литература или консултант, за да избера най-хубавото решение. Въпроси, свързани с това по какъв начин се построява сполучлива тактика за развиване и позициониране на пазара, по какъв начин се построява и стимулира резистентен екип от дейни и целеустремени експерти, по какъв начин се основават и развиват нови канали за продажби, по какъв начин да си по-добър от конкуренцията и да печелиш клиенти в кратковременен и дълготраен проект, какъв брой значими са процесите и успеваемостта, по какъв начин действително действа една организация във всички аспекти, къде е мястото на новаторските решения и т. н., неведнъж са били във фокуса ми и съм търсил решения. Решението за в допълнение вложение в развиването ми посредством MBA стратегия пристигна незабавно след годините на рецесията (2011 год.), тъй като през този интервал ясно си дадох сметка, че колкото и да се подготвяш професионално, в никакъв случай не си изцяло подготвен за това, което може да последва.

След МВА образованието си във Англия се реализирате още веднъж в България. Компаниите тук ценят ли МВА квалификацията и основават ли благоприятни условия да приложите новите познания, подходи и лидерския си гений?

- Категорично смятам, че в България има компании, които ценят високо МВА квалификацията. Всъщност, повода да се върна в България бе тъкмо такава компания - Пощенска банка, чийто самодеен метод за привличане на гении, адекватност и намерено предпочитание за използване на новаторски мениджърски подходи за решение на новите провокации, зародили в една изменена и много динамична бизнес среда, ме стимулира да поема назад към родината и да се върна, макар предложенията, които имах от компании в Лондон.

Как избрахте къде да придобиете своята МВА степен? Защо предпочетохте да прекъснете професионалната си кариера за една година и да се посветите напълно на МВА? Има Executive MBA стратегии, които разрешават образованието да се съчетае с професионалните задължения.

- Направих доста изследване на опциите. За мен най-важното беше да взема допустимо най-вече познания от програмата в къс, фокусиран интервал, през който да се откъсна от натовареното си 10-12 часово работно време, като уравновесявам сред цена и качество, защото финансирах самичък това начинание и нямах право на неточност. Като финансист ясно си давах сметка, че с изключение на всичко друго една MBA стратегия би трябвало да се преглежда и като инвестиция, надлежно вложеното би трябвало да се върне неведнъж за избран, обозрим интервал от време. Като банкер желаех програмата да е на университет, намиращ се в някой от огромните финансовите центрове на Европа, като също по този начин търсих стратегии от университети с дълголетен MBA опит, оптимален микс на разнообразни култури и вероятни гледни точки измежду студентите и преподаватели със международен опит. Така се стопирах на Westminster Business School, London, които са измежду първите с MBA стратегия в Европа, предлагана от близо 40 години (първият Westminster MBA поток е приключил през далечната 1981 година).

Кое беше най-голямото предизвикателство в процеса на кандидатстване за банкет в стратегия?
- Всичко беше доста по-различно от познатото за мен, тъй като се случваше след над 15 години под напрежение професионален опит в банки и доста години след завършването ми на университета в България. За първи път се сблъсквах с сходни нови способи на оценка и кандидатстване.

Как финансирахте образованието си и какви са темповете на възвръщане на инвестицията? Какви други разновидности за финансиране бихте предложили на сегашните претенденти за МВА образование?

- Финансирах образованието си самичък, с мои персонални спестявания, като избрах стратегия, която не е доста скъпа, а в същото време получаваш максимума за парите, които влагаш. Категорично мога да заявя, че това беше най-хубавата инвестиция, която съм правил до момента! На евентуалните МВА претенденти бих предложил да се извърнат за финансиране към банките, които имат профилирани артикули за MBA образования. Навремето, за жалост, нямаше такива в България.

Какви бяха акцентите в образованието Ви и какви познания и умения развихте посредством тях? До какъв брой те отговаряха на действителните Ви бизнес и управнически провокации?

- Програмата беше доста новаторска като идея и способи на MBA образование. Не се състоеше просто от общоприетите дисциплини като финанси, маркетинг, HR и други, а обхващаше изцяло по този начин наречения " Value chain " със съответните взаимовръзки сред обособените съставни елементи, основни за една компания. Дисциплините бяха Creating Customer Value, Strategic Management, Identifying and Evaluating Value to the company, Innovation and entrepreneurship и така нататък Разбира се, всичко като маркетинг, HR, интервенции, финанси и така нататък беше обхванато, само че като цяло, не на парче. Това ми оказа помощ да добия по-добра визия за силите, които въздействат върху организацията, и по какъв начин да бъдеш съответен в бизнес средата, в която се намираме.

Какво от метода на образование Ви беше най-полезно, кое най-трудно и кое най-непознато?

- Най-полезното бе конфликтът на култури и разнообразни гледни точки, някои от които изцяло непознати за мен досега. В нашия поток имах сътрудници от съвсем всички континенти и съществени религии и за първи път се сблъсквах действително с това разнообразие, което също по този начин образува и бизнес мисленето на човеци и народи. Това беше доста скъпо прекарване и смятам, че ме разви доста. Може би най-хубавото е, че с изключение на нови личностни качества съумях да изградя и доста здрави другарства. Групата ни беше от 19 индивида и даже 7 години след завършването към момента поддържаме мощна връзка през обществените мрежи и се виждаме понякога.

Кой е най-ценният урок, който научихте, с помощта на образованието си в МВА стратегия?

- Човекът и надлежно бизнесът могат да съумеят единствено, в случай че схващат нещата оттатък очевидното и влагат спомагателни старания, с цел да бъдат по-добри от останалите. Всъщност, това е доста по-важно от всичко останало.

Вие имате пристрастеност към нововъведенията. Поглеждайки обратно, по какъв начин МВА образованието подтиква този креативен дух? Как ще продължите да учите и да се усъвършенствате?

- Може би точно културният конфликт, който претърпях в Лондон, и добитите познания в MBA програмата като цяло отвориха очите ми към особеното и новаторското като тактика на триумфа. Напълно неправилно е да правиш едно и също и да очакваш друг резултат. Светът се развива, новаторските подходи постоянно носят повече добавена стойност и спомагателни благоприятни условия по отношение на общоприетите такива. Аз не съм преставал да предизвиквам себе си и непрекъснато да проследявам новостите, като се стремя да предизвиквам и сътрудниците, с които работя.

Какво бихте посъветвали тези, които обмислят да се включат в МВА или Executive MBA стратегии?

- Категорично предлагам програмата! Нека претендентите обмислят добре тактиката си по отношение на местоположението, типа на програмата и интервала, през който ще са ангажирани. Моята персонална рекомендация е деликатно да избират съгласно потребностите си, като съпоставят цената и качеството, което ще получат.

Ако в този момент трябваше да избирате бизнес учебно заведение за МВА образование, кои са трите най-важни въпроса, които бихте разискали с представители на стратегиите и за какво?

- Преди всичко бих се фокусирал върхувъпроси, като каква е системата на образование и какво цели да построи като умения и познания в учащите се, какви и с какъв опит са преподавателите, в кои други университети преподават, какви националности и с какъв опит са претендентите за MBA на съответния университет.

Access MBA на 23 ноември 2019 година в София ви кани да опознаете водещи интернационалните МВА стратегии посредством персонални срещи с представители на бизнес учебни заведения от Англия, Дания, Испания, Съединени американски щати, Франция, Холандия и други, измежду които AUBG, The University of Sheffield, WU Executive Academy, Vlerick Business School, SDA Bocconi, Duke University. Предварителната регистрация е наложителна, а присъединяване – изцяло гратис. На събитието можете да спечелите и посещаване в бизнес учебно заведение по ваш избор, финансирано от Access MBA, като и безвъзмезден курс за GMAT.
Регистрирайте се за събитието на уеб страницата на Access MBA.

Автор:
Илиана Бобова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР