Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив Последната

...
Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив Последната
Коментари Харесай

Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив

Румен Радев в Москва: Срещата с Медведев е пробив Последната среща сред президенти на България и Русия е преди 9 години – през 2009-а. За това и визитата на Румен Радев в Москва се прави оценка като положителен знак и за Русия, и за България.

Днес Българският президент беседва с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев .

Пробив назова срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев Румен Радев , който през днешния ден дойде в Москва: „ Пробив е, тъй като е първата среща на най-високо ниво след дълготрайно спиране. Затова нейната значимост е огромна, тъй като интензивният политически разговор на най-високо ниво е значимо изискване за резултати за взаимоотношенията за всички останали области от съвместен интерес. Да, говорихме за взаимни планове, само че с премиера Медведев се обединихме към мнението, че в търговско-икономическите връзки има голям капацитет. Има подобен капацитет, несъмнено, и в енергийните планове. Визитата ми към този момент дава резултат. В последната седмица българското държавно управление излезе от летаргията във връзка с Русия. Знаете, че към този момент има анонси за съживяването на плана АЕЦ „ Белене “, което допуска и съветско присъединяване.

Министърът на енергетиката също беше в Русия, всичко това е похвално, само че е незадоволително. На първо място позитивният подтик от тази аудиенция, която вършим с премиера Медведев , и с президента Путин на следващия ден, би трябвало да бъде употребена по най-хубавия метод от българското държавно управление, тъй като тези срещи дават един подтик и отварят благоприятни условия за работа на министрите. Затова чакам, и тук към този момент премиера Медведев се ангажира, есента, най-вероятно септември, да се състои отлаганата от години сесия на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие. Там към този момент в конкретика всички планове би трябвало да се преглеждат и надлежно да се вземат решения по тях “.
 Радев и Медведев / president.bg-->
атова, че сигурността на енергийните доставки е значима за България и за Европейски Съюз, и че държавните управления би трябвало да преглеждат опцията за директна доставка на газ от Русия през Черно море беше акцентът, който Румен Радев сложи още при започване на срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев . Това е и теза, която той разви в изявление за вестник „ Комерсант “, наричайки го „ български поток “.

„ Средата за сигурност към този момент стана толкоз комплицирана, че освен България , а и Европейски Съюз осъзнава от ден на ден, че е най-добре да има пряк изход за доставка на газ от държава-членка на Европейски Съюз. Ето тук можем да проучваме цялостната обстановка и по тази причина аз приканвам двете държавни управления да преразгледат още един път опцията за директна доставка на съветски газ през Черно море в България. Разбира се, с Европейската комисия. Нека вземем за образец и Сверен поток “, акцентира Радев .

Що се отнася до това дали съветският министър председател е сложил въпроса за глобите, Радев съобщи: „ Не, не е поставял тематиката за глобите. Санкциите не са мотив за заледяване на връзките, както си мислим доста постоянно. След два дни тук ще бъде президентът ан Франция, която за предходната година съумя да измести Германия, като директен вложител № 1 във съветската федерация. Франция, която има стокообмен с Русия за предходната година от 16 милиарда $, а Германия, която има стокообмен от 50 милиарда евро. Нека сами да си създадем извод за глобите. Моето мнение за глобите го знаете, само че това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се съставлява от министър-председателя “.

Още от встъпителните думи на Дмитрий Медведев стана ясно, че Русия чака посещаване и на българския министър председател Бойко Борисов.

„ Ще бъде скоро. Затова ви споделям, че е доста значимо да се употребява този подтик. Много е значимо двете държавни управления да работят дружно за уточнение на съответни сфери на съдействие. Разбира се, има и тежки области, където мъчно ще намерим решение. Но това не значи, че би трябвало да бягаме от разговор “, добави още българският президент.

Запитан кои са те, той отговори : „ Мога незабавно да ви кажа. Лицензионният режим за произвеждане на военна техника, въоръжени аварийни елементи по конвенция сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики. Тук България има своите избрани ползи. Българският военно-промишлен комплекс, това обясних на премиера Медведев най-откровено, е значима част от българската стопанска система. Има условия на съветската страна, които са неприемливи за нас. И България би трябвало да отстоява своите ползи “.
 Румен Радев Москва Държавният глава Румен Радев постави венци пред Паметника на Св. св. Кирил и Методий и Паметника на Героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в МоскваБГНЕС

На въпрос какви са тези условия, българският държавен глава сподели: „ Например България авансово да съгласува с съветската страна продажба на създадена в България военна техника и въоръжение, в други страни. Това за нас е недопустимо. Много ясно го обясних на премиера Медведев , само че това не значи, че не би трябвало да има разговор и намиране на решение, което е взаимно преференциално и за двете страни “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР