Румен Радев, сн. БГНЕС Президентът Румен Радев наложи вето на

...
Румен Радев, сн. БГНЕС Президентът Румен Радев наложи вето на
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на мораториума върху новите лекарства


Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018, с който се вкарва мораториум за заплащането на новаторски медикаменти. Президентът постанова несъгласие единствено на мораториума върху новите лекарства, само че не и върху ограничаването за финансиране на нови медицински действия в лечебните заведения. Мотивите на президента са, че възбраната здравноосигурителният фонд да финансира новаторски лечения следващата година основава друго отнасяне на здравноосигурените, с което се нарушават конституционните правила на равнопоставеност и правото на налична здравна помощ.

“Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост “, се споделя в претекстовете към ветото.

През тази седмица няколко пациентски организации и политически партии приканиха президента да наложи несъгласие на мораториума върху медикаментите, а за събота е плануван митинг против мораториума пред Народното събрание.

Крайната мярка цели спестяването на 25-30 млн. лв. от бюджета на НЗОК, които да бъдат вложени в в този момент покривания от здравната каса пакет, с цел да не се стигне до нов преразход в бюджета й. През тази година предстоящият преразход за медикаменти в бюджета на НЗОК е над 100 млн. лв.. По последни данни мораториумът визира към 20 новаторски лечения, които са навлезли в Европа от сред една и три години и се финансират приблизително от 15 страни в Европейски Съюз. Според здравните управляващи ограничаването няма да остави пациенти без животоспасяващо лекуване.

“Провежданата с този закон държавна политика би трябвало да подсигурява налична, качествена и своевременна здравна помощ, като обезпечи транспарантно, дейно и заслужено разходване на приходите и прехвърлянията по бюджета на НЗОК. Не мога да се съглася, че с признатия закон са открити най-удачните решения, които заслужено да разпределят наличния публичен запас “, показва Радев в претекстовете към ветото.

Според президента ограничаващият текст поражда опасения, че няма да бъдат обезпечени правата на всички здравноосигурени лица.

“С него се открива правилото през 2018 година НЗОК да не заплаща за лекарствени артикули с ново интернационално непатентно название, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен лист, както и за включени в позитивния лекарствен лист, които подлежат на възнаграждение за първи път през 2018 година Между двете гласувания на закона е изработен опит за намаляване на краткотрайната възбрана посредством изключения за генерични лекарствени артикули и за лекарствени артикули по член 29 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. Независимо от това е несъмнено, че се загражда правната опция използването на избрани лекарствени артикули да бъде финансирано със средства от бюджета на НЗОК “, се споделя в претекстовете към ветото.

“Мораториумът не може да бъде стимулиран от фискални съображения. С него се визира главното право на здравно обезпечаване, гарантиращо на жителите налична здравна помощ, закрепено в член 52, алинея 1 от Конституцията на Република България. Мораториумът влиза и в несъгласие с редица интернационалните актове, по които Република България е страна. Конвенцията за правата на индивида и биомедицината планува еднакъв достъп до здравни грижи и страната, според от здравните потребности и наличните запаси, би трябвало да вземе подобаващи ограничения за неговото гарантиране (чл. 3). Международният пакт за стопански, обществени и културни права задължава страните – страни по този пакт, да вземат ограничения за основаването на условия, които да обезпечат на всички здравна помощ и здравно обслужване при положение на болест “, показва президентът.

Той добавя, че ограничаването основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година, което не е целесъобразно от друга конституционно обезпечена полезност и не е съразмерно на преследваната цел.

“Конституцията афишира равенството на жителите пред закона за принцип и не всяка цел може да бъде годно съображение за ограничение на права “, се споделя в претекстовете.

“Здравето на хората е обществено богатство и цел на националната здравна политика (Решение на Конституционен съд № 8 от 2016 година, Дъждовни води, бр. 51/2016 г.) и то има приоритет пред икономическите съображения за успеваемост на здравните грижи и минимизиране на разноските. Ресурсът, с който страната разполага, по предписание е стеснен. Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства за провеждането на здравната политика, само че установеното засягане на главното право на здравно обезпечаване внася дисбаланс и в обществената правдивост “, показва президентът.

Според него мораториумът “отнема същностен съставен елемент от обществения темперамент на страната и опонира на правилото за обществена правдивост “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР