Румен Радев: Сега не е моментът да се ратифицира Истанбулската

...
Румен Радев: Сега не е моментът да се ратифицира Истанбулската
Коментари Харесай

Сега не е моментът за Истанбулската конвенция, смята Радев

Румен Радев: Сега не е моментът да се ратифицира Истанбулската спогодба

По тематиката с ратификацита на Истанбулската спогодба в президенството ерес няма. В това увериха както президентът Румен Радев, по този начин и вицето Илияна Йотова.

Нямаме разлики по тематиката с Истанбулската спогодба, съобщи Йотова в отговор на въпрос за разминаване на мнението с това за президента.

Президентът също удостовери, че няма ерес в Президентството по конвенцията.

Радев прикани Народното събрание да прояви разсъдък. Според него би трябвало да се обновят законите, с цел да има действителна отбрана на правата на дамите и децата.

" Сега не е моментът да ратифицираме тази спогодба ", счита президентът.

По мотив вота на съмнение към държавното управление Радев съобщи: " Трябва да си отговорим първо на въпроса има ли корупцията в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим като общество по какъв начин ние се противопоставяме на нея. За мен вотът на съмнение е част от напъните, които поставя общество за справяне с казуса корупция. "

На въпрос за взаимоотношенията с институциите, Радев акцентира, че няма война сред тях.

" Да, има избрани ценностни разминавания ", съобщи президента и изясни, че с премиера работят добре.

" Но, не одобрявам български министър председател и немски канцлер да оповестяват своето решение за покана на непознат държавен глава в България, а българският президент да го научава от медиите. Това не го смятам за засегнатост към мен, а към България и това нарушава духът на Конституцията. " добави той.

На въпрос какъв брой постоянно се вижда с водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, Радев отговори:

" С госпожа Нинова се виждам толкоз постоянно,колкото и с премиера и ръководителя на Народно събрание "

Той показа, че има свои позиции и визии и няма необичайно, в случай че те са близки до позициите на някоя политическа мощ.

По думите му президентът не дължи пояснение, в случай че не поддържа властта.

" Времето когато президентът беше безкритичен наблюдаващ на дейностите на Народното събрание и държавното управление, отмина. "

" Истанбулската спогодба е показателна какво не би трябвало да се прави. Да подписваме документ, който не е дебатиран тук. Също по този начин от сърцето на Европа да се дават заявления, че ние ще приемем тази спогодба, без да се е произнесъл българският парламент. И доста значимо, без да е привършен, изчерпателен, пълностоен спор. " Това съобщи Радев в поддръжка на думите си, че българската политика би трябвало да се прави вътре и отстоява на открито.

На въпрос дали обмисля сменя на шефа на НСО по отношение на инспекцията на прокуратурата Радев съобщи: " Началникът на НСО не е подавал доклад за освобождение "

Радев съобщи, че мандатът на предходния президент е бил белязан със срив в престижа на институцията, която е изгубила контрола над ДАР и НСО. ДАР от директно подчинена на президента станала директно подчинена на Министерски съвет.

През годините от президентството се лишават пълномощия, добави още Радев.

" Нямам никакво желание да сътворявам независим политически план ", безапелационен беше президентът.

По тематиката с изтребителите Радев зави, че не е повдигал той тематиката и не се е конфронтира с никой. Той съобщи, че в процеса на рационализация на армията би трябвало да има неприкритост, бистрота, конкурентоспособност.

Той уточни по значими проблеми като беднотия, демографска рецесия, престъпност, корупция. Той изрази очакване държавното управление и Народното събрание да си напишат домашното по- бързо, тъй като това чакат хората.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР