Румен Радев се е срещнал в Брюксел с украинския президент

...
Румен Радев се е срещнал в Брюксел с украинския президент
Коментари Харесай

Радев се срещнал със Зеленски, но в присъствието на Орбан, Нехамер и Мицотакис

Румен Радев се е срещнал в Брюксел с украинския президент Володимир Зеленски, само че това е станало в наличието на още единствено няколко водачи на европейски страни, известни с позиции против решителни нови наказания против Русия и против тотална военна помощ за Киев. За срещата се схваща от известие на прессекретариата на българския президент и съпътстваща го фотография.

От тях излиза наяве, че " в границите на изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел държавните и държавни ръководители на европейските страни са провели работни сесии с президента на Украйна Володимир Зеленски ". Добавя се и, че Радев взе участие " в взаимната работна сесия дружно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Словения Роберт Голоб, министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, както и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович ".

От формалната информация не излиза наяве кой тъкмо е избрал този формат за срещата със Зеленски, само че се допуска, че решението е било на украинската страна.

" Продължаващите военни дейности сред Русия и Украйна, провокациите пред украинската енергетика в условия на зима, затруднените вериги на доставки, филантропичните последствия от войната, както и упоритостта за европейска интеграция на Украйна, бяха във фокуса на срещата ", написа още в известието на пресцентъра на българския президент.

В него се показва още, че президентът Румен Радев е подчертал " поредната филантропична поддръжка, която България оказва на Украйна, в това число и на огромната българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински жители, потърсили избавление от спора у нас ". Той добавил и, че " енергийната политика на България основава предпоставки за действителна диверсификация в доставките на енергийни запаси за целия район, от което може да се възползва и Украйна ". Но в това време изтъкнал пред Зеленски, че " нуклеарната енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и стопанска система и България не може да одобри налагането на наказания в тази сфера ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР