Румен Радев призова да се изпратят бронежилетки и каски в

...
Румен Радев призова да се изпратят бронежилетки и каски в
Коментари Харесай

Радев към кабинета : Пратете бронежилетки и каски за хората в Украйна

Румен Радев прикани да се изпратят бронежилетки и каски в Украйна
Полша може да спомага за поддръжката на българските МиГ-29
оповестено на 22.03.22 в 07:18 | актуализирано на 22.03.22 в 18:24 Автор: Мира Стефанова

Президентът Румен Радев беседва с полския си сътрудник Анджей Дуда, София, 22 март 2022 година
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев прикани кабинета да разиска изпращането на бронежилетки и каски в Украйна. Държавният глава акцентира категорично, че тези защитни средства би трябвало да бъдат предопределени за мирното население.

Радев насочи предлагането след среща в София с полския си сътрудник Анджей Дуда. Двамата разискаха опцията Полша да спомага за техническата поддръжка на българските изтребители МиГ-29.

България и Полша ще продължат напъните за оказване на филантропична поддръжка за Украйна.

„ Бронежилетки, каски, друго належащо съоръжение, изключително с акцент на регионите, където доминира българско малцинство, подложено на обстрел. “, прикани президентът.

Руската експанзия в Украйна слага остро въпроса за сигурността в района. София и Варшава считат за значимо укрепването на Източния фланг на НАТО.

„ България обаче би трябвало да гради и личен защитителен потенциал “, сподели Румен Радев и подсети за проблемите с изтребителната ни авиация „ да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически отговорности ".

Радев и Дуда разискаха подобряването на транспортната и енергийна съгласуваност в района, в това число построяването на мрежа от тръбопроводи за природен газ по цялото продължение на източния фланг на НАТО.

„ Част от тези планове могат да бъдат осъществени и с финансовите механизми на Алианса “.

„ Тръбопроводи за гориво - от Гърция, гръцките пристанища, през България, към Румъния. Обсъдихме даже с президента Дуда опцията да изградим такава система от тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. Този метод точно ще предложим и на идната среща на върха на НАТО “, сподели Радев.

Полският президент акцентира, че Европа би трябвало да се освободи от съветската взаимозависимост при доставките на петрол и газ.

„ Русия сега демонстрира какво значи съветски гнет, само че в предишното ни сподели какво е енергиен шантаж. Трябва да създадем цялостна диверсификация, тъй че всяка от страните да реши дали да купува от Русия или от други снабдители, с цел да можем да осъществяваме тези доставки според от ползите на дадената страна в дадения миг. Това е задача пред целия Европейски съюз. “

Радев и Дуда разискаха партньорството сред София и Варшава в области от съвместен интерес, както и съдействието в областта на защитата, изключително рисковете пред страните от Източна Европа поради войната на Русия в Украйна.

Дискутирана бе и опцията Варшава да спомага за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.

„ Руската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за подсилване на източния фланг на Алианса. За основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите. И образуването на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания “, съобщи след срещата Румен Радев.

Държавният глава напомни, че България би трябвало да гради личен защитителен потенциал:

„ България не може да бъде част от новата отбранителна идея на Алианса без действителни и модерно оборудвани качества “.

Полша от своя страна заделя повече за защита. Освен близо 50 изтребителя Ф-16 страната чака доставка и на машините Ф-35. Държавите от района поддържат и съветско въоръжение в полза на националната защита.

„ МиГ-29 в Полша и Словакия и МиГ-21 в Румъния. Казвам го неслучайно, тъй като годините наред неглижиране на проблемите на защитата на България доведоха до избран недостиг на качества “, съобщи Румен Радев.

И акцентира, че изключително сериозен в България е въпросът за изтребителната авиация поради моторите на МиГ-29 и забавянето на доставката на платените от страната ни Ф-16:

„ Ако ние не предприемем незабавно неотложни ограничения, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация “.

Полша е подготвена да спомага за поддръжката на изтребителите МиГ-29.

„ Експертни екипи да обсъдят опцията за оказване на подпомагане на България за поддръжката на МиГ-29 с опциите на полската промишленост и военновъздушни сили “, уточни Радев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР