Румен Радев на официално посещение в Катар Изграждането на център

...
Румен Радев на официално посещение в Катар Изграждането на център
Коментари Харесай

Президентът Радев се срещна с емира на Катар

Румен Радев на публично посещаване в Катар Изграждането на център за образование на деца в София са разискали президентът Румен Радев и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани на среща през днешния ден в Доха, където българският държавен глава е на публично посещаване.

Eмирът е подготвен да финансира построяването и оборудването на подобен център, в който всяко дете гратис да бъде обучавано в перспективни дисциплини, който да бъде и дом на българските деца участващи в интернационалните олимпиади. 

Радев напомни, че построяването на центъра е самодейност, по която президентската институция към този момент работи повече от година. Т ой сподели, че е виждал такива центрове и в Армения, и във Франция и счита, че в България може да се построи подобен с голям публичен резултат, само че на доста по-високо и перспективно равнище.

" Първият детайл на този център е опцията всеки българин да си докара детето безусловно гратис и то да може да учи перспективни дисциплини, свързани с компютри и високи технологии, с преподаватели, каквито не може да откри в учебно заведение. Вторият детайл, който ние, българите, можем да внесем в подобен център и би трябвало да го създадем, е това да стане и дом на нашите олимпийци " , сподели Радев.

По думите му това е впечатлило доста емира на Катар , тъй като България е в топ 5 на всички международни олимпиади по математика, физика, химия, филология, IT. " Ние би трябвало да имаме подобен дом, какъвто се поставя на нашите млади гении, дом, в който да могат да се разпростират и интернационалните олимпиади ", разяснява президентът. -->

Според него би трябвало да се инкорпорират и високи технологии във въпросния център, тъй че компании в региона на високите технологии да могат да са там, да работят с стратегиите и плановете, с които се занимават децата и да устоят центъра. 

Другият план, към който Катар демонстрира интерес е за биотех парк, з а съвременни био-технологии на територията на Пловдивския университет. Където ще могат да се развиват водещи технологии в региона на медицината, фармацията, козметиката п реработката на храни и развиване на стабилно земеделие в области с резистентен климат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР