Румен Радев и Виталий Москаленко. Снимка: Посольство України в Болгарії

...
Румен Радев и Виталий Москаленко. Снимка: Посольство України в Болгарії
Коментари Харесай

„България поддържа Украйна да стане член на НАТО и ЕС“. Н. Пр. Москаленко получи орден „Мадарски конник“

Румен Радев и Виталий Москаленко. Снимка: Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България/Facebook
„ България поддържа упоритостта и желанието на Украйна да стане член на НАТО и Европейския съюз, което е доста значимо за страната “, сподели посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, откакто беше отличен с медал „ Мадарски конник “ първа степен от президента Румен Радев.

Посланикът означи и признатата от 48-ото Народното събрание декларация, с която разгласи Гладомор за геноцид. Той добави, че това е пристигнало в миг, в който Русия „ прави геноцид в модерна Украйна заради нахлуването, непредизвикано, варварско и грубо на територията на самостоятелна Украйна “.

С медал „ Мадарски конник “ се награждават персони за изключително огромни заслуги в установяването, укрепването и развиването на двустранни връзки с България.

„ Украйна е доста признателна на България, че от първите дни на войната оказва поддръжка и помощ на украинците във всички връзки – и в политическия смисъл, и в даването на протекция и заслон на стотици хиляди украински жители, които като бежанци намират покрив, храна и схващане “, сподели дипломат Москаленко, представен от Българска телеграфна агенция.

Той означи и военно-техническата помощ, която България даде на Украйна и изрази вяра, че тя ще бъде продължена, защото „ постигането на мир зависи от това какъв брой бързо и какъв брой сполучливо Украйна може да реализира победа “. „ Имам поради освобождението на всички украински територии и краткотрайно окупирани от противников войски “, изясни посланикът.

По думите му най-голямата историческа българска диаспора, която се намира в Украйна, е доста сериозен мост, който сплотява народите на двете страни. Посланик Виталий Москаленко благодари за оценката и показа, че приема този акт като още една поддръжка за украинския народ.



Според Радев поддръжката на България, както и съществуването на българско малцинство в Украйна ще продължат да бъдат постоянна основа за развиването на връзките сред двете страни.

„ Нашите страни и нации споделят дълбоки исторически културни и езикови връзки “, сподели Радев. Той уточни, че за своя мандат дипломат Москаленко е работил непрекъснато и безрезервно за задълбочаването на връзките на България и Украйна на всички равнища. Президентът означи, че е подписана българо-украинската декларация за поддръжка на европейската вероятност на Украйна. „ С благодарност приехме решението на украинските управляващи за запазване на териториалната и административна целокупност на Болградския район, обитаем най-вече с етнически българи и по този метод предоставяне на опция за тяхното интензивно присъединяване в решението на районните проблеми “, разяснява Румен Радев.

По думите на президента оценката е израз на оценката за активността на посланика за развиването на обичайно положителните връзки сред двете страни в един извънредно сложен интервал. „ Белязан от световните провокации на пандемията Covid-19, икономическата и енергийна рецесия, и най-много от нахлуването и бруталната война на Русия против Украйна “, добави президентът.

Стокообменът сред двете страни означи възходяща наклонност, уточни още Радев.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски издаде през декември декрет за освобождението на Виталий Москаленко от поста ексклузивен и пълномощен дипломат на Украйна в България и назначи на негово място Олеся Илашчук.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР